MD si vyžádalo návrh satelitního mýtného systému ze Slovenska

26.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. října (ČTK) - Zvažované vybírání mýta na silnicích nižších tříd by mohl od poloviny příštího roku zajišťovat satelit. Ministerstvo dopravy si v rámci úvah o rozšíření mýtného vyžádalo návrh satelitního zpoplatnění od slovenské společnosti SkyToll. Firma to dnes oznámila v tiskovém prohlášení, MD informaci potvrdilo.

"Žádost českého ministerstva dopravy o předložení indikativní nabídky považuji za krok správným směrem. Satelitní výběr mýta může rychle, levně a efektivně odstranit nespravedlivý systém výběru mýta v České republice, s nímž nejsou spokojeni čeští dopravci, samospráva a určitě ani občané,“ uvedl šéf SkyToll Matej Okáli.

Satelitní technologie užívaná na Slovensku se tak střetne s mikrovlnným systémem společnosti Kapsch, který už funguje na českých dálnicích, rychlostních silnicích a necelých 200 kilometrech silnic I. třídy. Zatímco mikrovlnný systém využívá ocelových mýtných bran, satelitní technologie je postavena na branách virtuálních.

Rovněž Kapsch už na poptávku MD zaslal svou verzi zpoplatnění silnic nižších tříd. "Z námi dodané rozvahy vyplývá, že je možné tyto 'jedničky' pokrýt rozšířením stávajícího mýtného systému," sdělil nedávno ČTK ředitel Kapsche Karel Feix.

Ministr dopravy Vít Bárta tenkrát nad nabídkou od Kapsche vyjádřil uspokojení, dodal ale, že je potřeba ji porovnat s dalšími návrhy. Jak dnes ČTK sdělil Bártův mluvčí Karel Hanzelka, návrh společnosti SkyToll už na ministerstvo dorazil, obálka prý ale nebyla dosud otevřena.

"Hledáme cesty, jak dál s českým mýtným, musíme pečlivě zvážit všechny varianty," uvedl Hanzelka. Jednou z hlavních otázek podle něj je, zda systém rozšiřovat za pomoci mikrovlnné technologie nebo satelitu. Po rozšíření na krajské silnice volá především samospráva, podle které kamiony na příhodných místech často zpoplatněné dálnice objíždějí.

Při propojení mikrovln na dálnicích a satelitního signálu mimo ně by přitom v České republice vznikl ojedinělý hybrid. Podle firmy SkyToll ministerstvo poptává rozšíření mýtného na vybrané úseky silnic první, druhé a třetí třídy od 1. července 2011.

SkyToll, který provozuje od letošního ledna mýtné na Slovensku, založili členové konsorcia Ibertax - SanToll. Vlastníkem společnosti SanToll je francouzská firma Sanef.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK