Osud stavebního spoření je znovu na vážkách

27.10.2010 | , Limerik
BYDLENÍ


Pro klienty stavebních spořitelen tentokrát v pozitivním slova smyslu. Vláda stáhne zpět ze sněmovny novelu stavebního spoření.

Vláda se na svém včerejším mimořádném zasedání rozhodla stáhnout z projednávání ve sněmovně dvě vládní novely, které se týkají omezení státní podpory stavebního spoření a změn v daních z příjmů. Kromě těchto dvou novel se zpětvzetí dotkne také balíčku úsporných opatření v resortu ministerstva práce a návrhu na snížení příspěvku politickým stranám. Vláda chce tyto návrhy předložit znova, ale předtím požádá předsedkyni sněmovnu o vyhlášení stavu legislativní nouze. To umožní projednat tyto novely během velmi krátké doby.

Novela omezující státní podporu stavebního spoření přitom dnes prošla úspěšně prvním čtením.

Vláda svůj postup vysvětluje tím, že normy musí platit od počátku příštího roku. Je to nutné k tomu, aby se podařilo dodržet navržený schodek rozpočtu 135 miliard korun. Premiér Petr Nečas (ODS) novinářům řekl, že pokud by zákony neplatily včas, hrozily by značné hospodářské škody. Obvinil opozici z obstrukcí ve sněmovně, z nichž podle premiéra plyne, že chtěla schválení předloh zabránit.

Sociální demokraté dnes po 17. hodině požádali o přestávku na poradu klubu a tím jednání pro dnešek skončilo. Podle úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky ale skutečně závažné hospodářské škody nehrozí. "Jediný důvod je, že vláda se bojí kritiky sociální demokracie na půdě sněmovny, na půdě Senátu a snaží se zahladit vlastní chyby, které spáchala tím, že zákony předložila pozdě," řekl novinářům.

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ