Kurz dolaru dál roste, euro kleslo pod 1,38 USD

27.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. října (ČTK) - Kurz dolaru na devizových trzích dnes dál rostl a euro vůči němu kleslo pod úroveň 1,38 USD. Investoři před očekávaným rozhodnutím americké centrální banky (Fed) omezují sázky na další pokles americké měny. Dolaru pomohly i údaje o nečekaně silném oživení prodeje nových domů v USA.

Euro odpoledne po 16. hodině kleslo o 0,5 procenta na 1,3790 USD a předtím sestoupilo na týdenní minimum 1,3770 USD. Vůči jenu americká měna vzrostla až na dvoutýdenní maximum 81,99 JPY a odpoledne se pohybovala s mírným ziskem proti úterku kolem 81,60 JPY. Dolarový index vůči koši šesti měn posílil o 0,2 procenta na 77,864 bodu.

Dolar byl v minulých týdnech pod silným tlakem, protože Fed naznačoval, že podnikne nové kolo uvolňování měnové politiky a obnoví rozsáhlé nákupy vládních dluhopisů. Investoři teď ale kvůli nejistotě ohledně rozsahu opatření své sázky na pokles dolaru omezují.

Pozornost devizového trhu se nyní soustředí na další zasedání Fedu, které se uskuteční příští týden. Podle analytiků je téměř jisté, že Fed oznámí novou iniciativu a otázka jen zní, jaký bude mít rozsah a jak budou nákupy rozfázovány.

Dnešní údaje ukázaly, že prodej nových rodinných domů v USA za září vzrostl o 6,6 procenta a zvýšily se i jejich ceny. Tento vývoj byl po letních měsících propadů na rekordní minima podle analytiků nečekaně příznivý.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK