ČR chce, aby EU více zohlednila náklady na reformu důchodů

28.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. října (zpravodaj ČTK) - Devět členských států Evropské unie včetně Česka bude na dnešním summitu EU v Bruselu usilovat, aby evropská sedmadvacítka v budoucnosti plně zohledňovala náklady, které budou mít jednotlivé země s důchodovými reformami. Podle současných pravidel totiž hrozí, že některé příjmy rozpočtu si státy nebudou moci započítat, což prohloubí jejich schodek. Za ten by přitom mohly být pokutovány.

"To je pro nás důležitá věc, protože by nám umožnila zapojení mimorozpočtových zdrojů typu dividendových programů či kapitalizací z privatizací," řekl dnes novinářům český premiér Petr Nečas. Kdyby podle něj chtěl stát hypoteticky na financování důchodové reformy využít dividendy energetické společnosti ČEZ, nemůže je započítat mezi příjmy, ale musí je naopak započítat mezi výdaje. To by ovšem zvýšilo rozpočtový schodek ČR a země by se tak mohla teoreticky ocitnout blíž k porušení unijních rozpočtových pravidel.

"Nám se teď jedná o to, aby tyto prostředky, které se použijí a jsou dosud posuzovány jako jednorázové, tak aby je bylo možné v nějaké míře vzít v potaz na financování důchodové reformy. Pak bychom ten schodek opticky neprohlubovali. My si myslíme, že je to správný krok, protože ve skutečnosti nevzniká zadlužení," dodal český ministerský předseda.

Evropská komise ve svém zářijovém návrhu změn unijních rozpočtových pravidel nicméně devíti zemím nevyhověla. Zohledňování nákladů důchodové reformy by jim podle svých představ umožnila jen během pěti let, pokud jejich roční rozpočtový schodek překročí tři procenta HDP. Penzijní reformy ovšem mohou být naplánovány na daleko delší dobu.

Nejvehementněji prosazují požadavky na započítání reforem do posuzování schodků Poláci. Jejich vláda dokonce pohrozila, že zablokuje rozhodování EU, dokud se celý problém nepodaří vyřešit. "Někdy je vydírání nejefektivnější nástroj, který můžete v unii použít," citovala agentura Reuters nejmenovaný diplomatický zdroj.

Polsko je rovněž zemí, která problém se zohledňováním nákladů na reformu důchodů pociťuje nejvíce. Výdaje kvůli reformě totiž tvoří až 2,5 procenta HDP, tedy téměř povolenou hranici rozpočtového schodku v evropské sedmadvacítce. Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) by náklady v případě Česka byly výrazně nižší a dosahovaly zhruba 0,5 procenta HDP.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK