Čtvrtletní zisk výrobce elektroniky Panasonic vzrostl o 74 pct

29.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. října (ČTK) - Zisk japonského výrobce elektroniky Panasonic ve druhém čtvrtletí fiskálního roku díky silnému prodeji domácích spotřebičů výrazně stoupl, odhady však nenaplnil. Provozní zisk se v meziročním srovnání zvýšil o 74 procent na 85,23 miliardy jenů (asi 19,4 miliardy Kč), sdělila dnes společnost.

Analytici podle agentury Thomson Reuters čekali v průměru zisk 97,6 miliardy jenů. Firma, která soutěží s dalším japonským koncernem Sony o titul největšího světového výrobce spotřební elektroniky, zachovala celoroční výhled zisku beze změny, což zdůvodnila nejistotami ohledně globální poptávky a rostoucím kurzem jenu.

Sony se ve druhém čtvrtletí přehoupla z loňské čtvrtletní ztráty do kladných čísel a zlepšila výhled pro celý rok. Její provozní zisk dosáhl 68,7 miliardy jenů a překonal průměrný odhad analytiků téměř dvojnásobně.

Tržby firmy Panasonic za celé první pololetí vzrostly meziročně o 31 procent na 4,37 bilionu jenů. Pololetní tržby Sony se zvýšily o 4,1 procenta na 3,39 bilionu jenů.

Panasonic již řadu let působí také v České republice. V Plzni vyrábí více než desetiletí televizory Panasonic. Další závody na elektroniku má v Plané na Tachovsku a v Pardubicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK