Slovenské banky za tři čtvrtletí zvýšily zisk téměř o polovinu

29.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 29. října (ČTK) - Slovenské banky za letošní první tři čtvrtletí zvýšily čistý zisk meziročně téměř o polovinu na 383,79 milionu eur (zhruba 9,5 miliardy Kč). Vklady mírně stouply, zatímco úvěry a bilanční suma stagnovaly. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila slovenská centrální banka.

Čisté úrokové výnosy slovenských bank za prvních devět měsíců letošního roku mírně stouply na 1,25 miliardy eur z 1,18 miliardy před rokem. Výnosy z poplatků a provizí se zvýšily přibližně o desetinu na 431,37 miliardy eur.

Slovenské bankovní domy do konce září poskytly úvěry v celkovém objemu 30,55 miliardy eur. Na konci loňského září činil objem poskytnutých úvěrů 30,13 miliardy eur. Objem vkladů přijatých od klientů se meziročně zvýšil o zhruba čtyři procenta na 36,34 miliardy eur. Bilanční suma bank ve sledovaném období stoupla o 0,6 procenta na 55,83 miliardy eur.

Slovenský bankovní sektor zasáhla v loňském roce hospodářská krize. Peněžním ústavům vzrostl počet úvěrů, které klienti nedokázali splácet. Banky v reakci na krizi zpřísnily podmínky pro poskytování půjček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK