Polsko a Rusko podepsaly novou dohodu o dodávkách plynu

29.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 29. října (ČTK) - Vládní představitelé Polska a Ruska dnes oficiálně podepsali novou dohodu o zemním plynu, v níž se Rusko zavazuje zvýšit dodávky Polsku o 2,5 miliardy krychlových metrů na zhruba deset miliard kubíků ročně. Podpis dokumentu završuje téměř dvouletá jednání obou zemí, která se letos v důsledku zásahu Evropské komise výrazně zkomplikovala.

Dohodu, kterou vyjednávací týmy obou zemí za účasti zástupců Bruselu uzavřely 17. října, podepsal ruský místopředseda vlády Igor Sečin a jeho polský protějšek Waldemar Pawlak. Smlouva zajišťuje zvýšení dodávek do Polska prostřednictvím plynovodu Jamal a tranzit do Německa. Dohoda je platná do roku 2022 u dodávek pro domácí polskou spotřebu a do roku 2019 pro tranzit.

Moskva s Varšavou uzavřely novou dohodu o zvýšení dodávek už loni s platností do roku 2037. Proti znění smlouvy se však postavila Evropská komise, podle níž dohoda nerespektovala evropská pravidla, především kvůli monopolnímu charakteru provozovatele polské části plynovodu Jamal, který není v souladu s pravidly EU.

Polsko se po zásahu Bruselu snažilo vyjednat s Moskvou novou dohodu co nejrychleji. Varšava se obávala, že bez jejího uzavření by mohla země zažít výpadek dodávek podobný tomu, jaký nastal na počátku roku 2009, kdy Rusko zastavilo přísun plynu do Evropy přes Ukrajinu. Polsko dováží z Ruska zhruba dvě třetiny své roční spotřeby 14 miliard krychlových metrů plynu.

Pravidla EU požadují, aby provozovatelé tranzitních plynovodů byli nezávislí na jejich vlastnících a zajišťovali k nim přístup třetím zemím. Namísto původně dojednaného operátora EuRoPol Gaz, což byl společný podnik polské plynárenské společnosti PGNiG a ruského státního monopolu na vývoz plynu Gazprom, se tak pod tlakem komise stane provozovatelem polské části potrubí polský státní podnik Gaz System.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK