Co týden dal?

29.10.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Německo zvýšilo podílu biosložky v benzinu na deset procent. Pokud by tato změna "dorazila" do Česka, znamenalo by to další tlak na zvyšování cen pohonných hmot.

Posledních 7 dní ve světě 

  • Kuba potvrdila velké ekonomické změny navržené minulý měsíc a nabídla lidem možnost samostatně podnikat. Vládní list Gazette vydal téměř 100stránková pravidla regulace a u několika úřadů v hlavním městě se vytvořily fronty zájemců o licence na vlastní podnik.
  • Americký dohled nad finančními ústavy začal zkoumat praktiky, které při zabavování nemovitostí kvůli nespláceným hypotékám uplatňují velké banky. V minulých týdnech se objevilo podezření, že některé banky včetně těch prominentních zabavovaly nemovitosti na základě chybných rozhodnutí.
  • Tisk dolarů se ve Spojených státech vymknul kontrole, což mimo jiné poškozuje zájmy Číny a jejích firem. Řekl to čínský ministr obchodu Čchen Te-ming. Znehodnocený dolar podle něj povede k silnému nárůstu dovozu amerického zboží do Číny, takže Čína si spolu se zbožím doveze také inflaci.
  • Britská ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila meziroční tempo růstu na 2,8 procenta z 1,7 procenta v předešlém čtvrtletí a vykázala nejrychlejší expanzi za tři roky. V mezičtvrtletním srovnání se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,8 procenta, což dvojnásobně překročilo odhady analytiků. Plyne to z dnešních předběžných údajů britského statistického úřadu.
  • Švýcarsko uzavřelo v pondělí s Británií klíčovou předběžnou dohodu o zdanění vkladů Britů ve švýcarských bankách. Dohoda zajistí Británii proud příjmů z vkladů ve Švýcarsku a zároveň zachová ceněnou švýcarskou tradici bankovního tajemství. Mohla by být i vzorem pro obdobnou dohodu, kterou nyní Švýcarsko chystá s Německem.
  • Německá vláda rozhodla o zvýšení maximálního povoleného podílu biosložky v benzinu na deset procent z dosavadních pěti procent. Změna bude platit od ledna 2011, sdělila vláda. Zvyšováním podílu biolihu v benzinu chce Německo vyhovět cílům Evropské unie.
  • Rozpočtový deficit Řecka za loňský rok bude po revizi činit více než 15 procent hrubého domácího produktu. Řekl to řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu. Dosavadní odhad loňského deficitu hovořil o čísle 13,8 procenta, i to už ale byla revize původně nižšího deficitu.
  • Šéfové států a vlád se na summitu EU v Bruselu shodli na přísnějších rozpočtových pravidlech a případných sankcích pro státy eurozóny. Státy, které překročí hranici ročního rozpočtového deficitu ve výši tří procent HDP, by měly zaplatit pokutu odpovídající zhruba 0,2 procenta hrubého domácího produktu.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Tuzemská kina od ledna do září utržila rekordních 1,16 miliardy korun, a v jejich pokladnách tak skončilo jen o zhruba 90 milionů korun méně peněz než za celý loňský rok. Meziročně byly tržby za tři letošní čtvrtletí vyšší o 261 milionů korun. Loňský rok byl přitom z hlediska tržeb kin nejúspěšnější v historii. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnila Unie filmových distributorů.
  • Státní fond životního prostředí ČR a ministerstvo životního prostředí přerušují od konce října příjímání žádostí o dotace v rámci programu Zelená úsporám pro rok 2010. Hlavním důvodem je výrazný nárůst počtu žádostí v posledních měsících, které úřady potřebují překontrolovat a upřesnit sumu disponibilních prostředků.
  • Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v říjnu meziměsíčně nepatrně snížila, souhrnný ukazatel důvěry ve srovnání se zářím klesl o desetinu bodu. Důvodem je nižší důvěra spotřebitelů. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry o 14,5 bodu vyšší, uvedl Český statistický úřad. 
  • Vláda se na svém mimořádném zasedání rozhodla stáhnout z projednávání ve sněmovně dvě vládní novely, které se týkají omezení státní podpory stavebního spoření a změn v daních z příjmů. Kromě těchto dvou novel se zpětvzetí dotkne také balíčku úsporných opatření v resortu ministerstva práce a návrhu na snížení příspěvku politickým stranám. Vláda chce tyto návrhy předložit znova, ale předtím požádá předsedkyni sněmovnu o vyhlášení stavu legislativní nouze. To umožní projednat tyto novely během velmi krátké doby.
  • Tuzemské pojišťovny vybraly za tři čtvrtletí 2010 na pojistném 111,5 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o 7,3 procenta. Životní pojištění stouplo o 19 procent, naopak neživotní kleslo o 0,6 procenta. Za rok 2009 pojistný trh vzrostl o 2,5 procenta na 140 miliard korun.
  • Tuzemští příjemci dotací z evropských fondů dostali v září na účty 10,1 miliardy korun, což je meziměsíční nárůst o 6,5 procenta. V srpnu získali 8,1 miliardy Kč.
  • Automobilka Škoda Auto dosáhla za devět měsíců roku 2010 provozní zisk osm miliard Kč, což je o 64,4 procenta lepší výsledek než loni. Tržby vzrostly o 16,3 procenta na 160 miliard Kč. Firma prodala rekordní počet vozů, od ledna do září to bylo 568.990 aut.
  • Podpora výroby elektřiny ze slunce se v tuzemsku v budoucnu zřejmě zúží jen na solární panely na střechách a budovách. Elektrárny na zemědělské půdě o ni naopak přijdou. Podpora již existujícím a připojeným zdrojům však zůstane zachována. Počítá s tím vládní novela zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, kterou ve zrychleném režimu schválila sněmovna a odeslala ji do Senátu. Vláda si od návrhu slibuje, že omezí nárůst cen elektřiny pro konečné spotřebitele.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Senátní a komunální volby, jak podle vás dopadly?

V Česku formují nové vlády na jednotlivých městských radnicích. Zdá, že v Senátu vládní koalice ztratí svou sílu, nicméně v Poslanecké sněmovně je tak silná, že by si měla udržet stávající tah na reformy. Jak volby dopadly podle vás?

                                                     

Anketa

Zdražení elektřiny v příštím roce vláda omezí zavedením srážkové daně na solární elektrárny ve výši 26 procent a prodejem emisních povolenek. Elektřina by tak neměla zdražit o více než 5,5 procenta. Myslíte si, že je podpora solárních elektráren správná?

  • Ano, v budoucnu se to určitě vyplatí - 19 %
  • Ne, dojde díky tomu jen ke zdražování elektřiny - 81 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU