Chevron má kvůli slabší produkci nižší čtvrtletní zisk

29.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. října (ČTK) - Americká energetická společnost Chevron vytvořila ve třetím čtvrtletí čistý zisk 3,77 miliardy dolarů (asi 66,9 miliardy Kč), což je meziroční pokles zhruba o dvě procenta. Výsledek je horší, než čekali analytici a je za ním především slabší produkce a vyšší náklady na těžbu ve Spojených státech.

Chevron je druhou největší ropnou společností v USA. Zisk na akcii firmě ve čtvrtletí klesl na 1,87 USD z předchozích 1,92 USD, kde byl před rokem. Tržby se ale o sedm procent zvýšily a dosáhly 49,72 miliardy dolarů (asi 882,7 miliardy Kč). Před rokem ale hospodaření ovlivnil mimořádný příjem z prodeje části majetku.

Analytici předpokládali, že firma zisk zvýší. V anketě agentury Reuters analytici v průměru předpovídali, že zisk na akcii dosáhne 2,15 USD. Akcie firmy tak na výsledky reagovaly poklesem skoro o dvě procenta a dostaly se pod 82,70 USD, i když později ztrátu trochu zredukovaly.

Ve čtvrtek výsledky zveřejnily další významné firmy z oboru, například Exxon Mobil nebo britsko-nizozemská skupina Royal Dutch Shell. V obou případech byl zisk lepší, než se čekalo na trhu.

Chevron ve třetím čtvrtletí sice zvýšil celkovou produkci o jedno procento na 2,74 milionu barelů ropného ekvivalentu (boe) denně, produkce v USA ale o sedm procent klesla na 692.000 boe za den. Více než před rokem firma těžila například v Thajsku nebo v Brazílii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK