Pražská burza oslabila, klesla většina nejobchodovanějších emisí

29.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Pražský akciový trh v závěru týdne oslabil, index PX si odepsal 0,68 procenta na 1156 bodů. Ztrácela většina nejprodávanějších titulů, burzu táhly dolů hlavně obě bankovní emise. Elektrárenská společnost ČEZ se naopak v závěru vyhoupla mírně nad nulu, vyplývá ze závěrečných informací burzy.

Pražská burza dnes zaznamenala výraznější ztráty než většina okolních trhů, podle údajů serveru Patria Online se evropské trhy vyvíjely většinou pozitivně. V systému nejobchodovanějších akcií SPAD největší ztráty zaznamenaly akcie mediální společnosti CME, které zlevnily o 6,98 procenta na 418,50 Kč. Podle Josefa Němého z investičního bankovnictví Komerční banky tak reagovaly na čtvrteční pokles na svém primárním trhu Nasdaq.

Největší zátěží pro pražskou burzu byly cenné papíry Erste Bank, které oslabily o 1,7 procenta na 802 Kč, a to navzdory dnes zveřejněným výsledkům za třetí čtvrtletí, které byly podle Němého lepší než očekávání trhu. Banka za letošní tři čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 2,3 procenta na 736,8 milionu eur (zhruba 18,1 miliardy Kč). Česká spořitelna, která do skupiny Erste patří, ale konsolidovaný čistý zisk do konce září meziročně snížila o 11,5 procenta na 8,54 miliardy korun.

Do sestupného proudu pražské burzy se dnes zařadila rovněž Komerční banka, jejíž cenné papíry klesly o 0,25 procenta na 4015 Kč.

Naopak lépe se dařilo elektrárenské společnosti ČEZ, jejíž akcie se v závěru dne přehouply k růstu a připsaly si 0,27 procenta na 784 Kč. S objemem přes 463 milionů korun byl energetický gigant nejobchodovanější emisí pražské burzy. Robert Flasza z Fio banky upozornil, že firma Goldman Sachs dnes snížila cílovou cenu pro ČEZ z 1053 Kč na 1002 Kč při nezměněném doporučení „koupit.“

Výrazněji si polepšila petrochemická společnost Unipetrol, jejíž akcie posílily o 3,14 procenta na 200,10 Kč. Podle dnešních výsledků firma za prvních devět měsíců roku vytvořila čistý zisk více než miliardu korun po ztrátě 583,7 milionu korun před rokem a meziročně zvýšila i tržby. Němý ohodnotil výsledky petrochemické společnosti jako "překvapivě dobré".

Mezi stoupající tituly se zařadilo rovněž Orco, které vzrostlo o 3,86 procenta na 188,51 Kč. Růst akcií předního developera zřejmě podpořilo dnešní prohlášení šéfa firmy Jeana Francoise Otta, že je Orco opět připraveno stavět.

V systému předních akcií SPAD dnes investoři zobchodovali cenné papíry v objemu téměř 1,293 miliardy korun, přitom průměrný objem za poslední rok je podle serveru Patria Online 1,244 miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK