Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily o 1,56 procenta

29.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu stouply, index PX přidal 1,56 procenta na 1156 bodů. Nejvíce rostoucím titulem týdne byla opět technologická firma KIT Digital, naopak nejvíce oslabovaly akcie společnosti CME. Vyplývá to z výsledků burzy. Na trh vstoupila minulý pátek sázková společnost Fortuna, pohyby jejího kurzu ale byly nevýrazné.

"Finanční trhy se obecně v posledních dnech dostaly do fáze vyčkávání na zasedání americké centrální banky Fed. Mezitýdenní změny akciových indexů tak byly minimální. Pražská burza během týdne vstoupila do nové výsledkové sezony, když svoje finanční výkazy za třetí čtvrtletí prezentovala CME, Erste Bank a Unipetrol," uvedl analytik společnosti Atlantik FT Petr Sklenář.

Výsledky CME na provozní úrovni skončily podle očekávání. Tržní reakce byla ovšem negativní, když převážila poznámka o slabším výhledu na reklamní tržby v letošním roce. Akcie CME klesly v týdnu o 6,4 procenta na 418,50 a zaznamenaly tak největší propad na pražské burze.

Nejvýraznější růsty si připsaly akcie KIT Digital, které posílily o 4,8 procenta na 236 Kč. Za růstem ovšem podle Sklenáře nestála žádná zpráva.

Příští týden bude na pražské burze pokračovat výsledková sezona. "Finanční trhy budou určitě v očekávání událostí z USA. V úterý se uskuteční volby do Kongresu a Senátu, které pravděpodobně přinesou vítězství opozičních republikánů. Klíčovou událostí bude středeční zasedání Fed, které může přinést i mírné vybírání zisků. Akciové trhy za poslední dva měsíce vzrostly o deset až 15 procent v očekávání peněžního stimulu Fedu," odhadl Sklenář.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK