Merck má kvůli nákladům na akvizici o 90 procent nižší zisk

29.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. října (ČTK) - Americká farmaceutická společnost Merck vytvořila ve třetím čtvrtletí čistý zisk 341,6 milionu dolarů (asi 6,1 miliardy Kč). Proti stejnému období loni je to propad o 90 procent a je za ním především nutnost vysokých nákladů na akvizici jiné farmaceutické společnosti Schering-Plough. Tu Merck převzal loni.

Merck je druhým největším výrobcem léků na světě podle výše tržeb. Zisk na akcii firmě klesl na 11 centů z předchozích 1,61 USD před rokem. Objem jednorázových nákladů činil po zdanění 2,3 miliardy dolarů a firma si mimo jiné vytváří rezervu v souvislosti s vyšetřováním praktik při prodeji léku Vioxx.

Bez vlivu jednorázových položek, které v přepočtu na akcii činí 74 centů, by Merck ve třetím čtvrtletí na jednu akcii vydělal 85 centů. To je o tři centy víc, než čekali analytici.

Merck vyrábí například přípravek proti cukrovce Januvia nebo lék Singulair na léčbu astmatu či alergií. Tržby firmy se ve čtvrtletí zvýšily o 84 procent na 11,12 miliardy dolarů (asi 197,4 miliardy Kč), vysoký růst odráží už i tržby Schering-Plough. Analytici v průměru počítali s tržbami 11,24 miliardy dolarů.

Loni měla firma i jednorázový příjem 2,8 miliardy dolarů za prodej jedné z divizí. Tu musela prodat, aby mohla převzít Schering-Plough.

Management zvýšil spodní hranici odhadovaného pásma celoroční tvorby zisku na akcii a předpokládá, že zisk se bude bez mimořádných účetních položek pohybovat od 3,31 do 3,39 USD na akcii. To je v souladu s odhady analytiků, kteří počítají s částkou 3,36 USD na akcii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK