NWR prý kvůli Bogdance chystá emisi akcií za 1,4 miliardy zlotých

29.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 29. října (ČTK) - Česká uhelná společnost New World Resources (NWR) zvažuje emisi akcií v objemu 1,4 miliardy zlotých (asi 8,65 miliardy Kč) a z výnosu by částečně financovala chystané převzetí konkurenční polské společnosti Bogdanka. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na firemní dokumenty určené pro valnou hromadu NWR. Ta se má konat 24. listopadu.

"NWR má v úmyslu zajistit si financování prostřednictvím jedné či dvou emisí akcií třídy A," cituje Reuters z dokumentu. NWR v něm dále píše, že výnos použije na částečnou úhradu kupní ceny, anebo na refinancování dluhu v rámci smlouvy o čerpání překlenovacího úvěru.

NWR minulý týden oznámila, že z technických důvodů zatím odkládá nabídku na převzetí Bogdanky. Nabídnout za ni chce 3,4 miliardy zlotých (asi 21 miliard Kč). Upisovací období začalo až dnes, zatímco původně se počítalo s datem 25. října.

Ve společnosti NWR, obchodované také na pražské burze, drží 63,7 procenta akcií společnost BXR Mining B.V., kterou nepřímo ovládá společnost RPG Partners Ltd. Tu vlastní podnikatel Zdeněk Bakala spolu s investiční společností Crossroads Capital Investments Inc.

Bogdanka za letošní první pololetí prodala 2,73 milionu tun uhlí a do roku 2014 chce těžbu zvýšit na 11 milionů tun uhlí ročně. Bogdanka, která je kotována na varšavské burze cenných papírů, je jednou z největších černouhelných těžebních společností v Polsku a jedním z hlavních hráčů na polském trhu s energetickým uhlím.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK