Eurostar může koupit vlaky od Siemensu, rozhodl soud

29.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. října (ČTK) - Soud v Británii zamítl žádost francouzské společnosti Alstom o zablokování dohody mezi společnostmi Eurostar a Siemens. Eurostar provozuje železniční spojení pod kanálem La Manche a vlaky tradičně nakupoval od Alstomu. Nyní je chce koupit od Siemensu, což se Francouzům nelíbí. Hodnota kontraktu podle agentury AP dosahuje asi 612 milionů liber (zhruba 17,3 miliardy Kč).

Eurostar si u Siemensu objednal deset nových rychlostních vlaků. Jeho rozhodnutí ale podle agentury Reuters může znamenat, že teď mezi Francií a Německem vypukne protekcionismus.

Siemens přitom neslaví úspěch jen s Eurostarem. Německá společnost Deutsche Bahn si u Siemensu objednala 15 souprav rychlovlaků ICE 3, které jsou podobné těm, co si objednal Eurostar. Deutsche Bahn chtějí také začít jezdit pod La Manchem a nabídnout z Londýna přímé spojení do Amsterodamu a Frankfurtu.

Hodnota zakázky na ICE 3 se pohybuje kolem půl miliardy eur (asi 12,3 miliardy Kč). Francouzsko-britská mezivládní komise (ICG), která dohlíží na provoz tunelu pod kanálem La Manche, nyní zkoumá na této trase bezpečnostní opatření. Alstom tvrdí, že vlaky Siemens, které si Eurostar objednal, nevyhovují současným regulím.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK