Pro americké akcie byl říjen jedním z nejlepších měsíců v roce

30.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. října (ČTK) - Akcie amerických korporací uzavřely páteční obchodování se zisky, a mají tak za sebou jeden z nejlepších měsíců v roce. Obchodní aktivita byla relativně slabá a Dow Jonesův index se držel v úzkém rozpětí 50 bodů. Nejistotu na trhu vyvolávají volby chystané na příští týden.

Dow Jones stoupl za pátek o 4,54 bodu na 11.118,49 bodu, tedy o 0,04 procenta. Index technologického trhu Nasdaq během dne nakonec v podstatě stagnoval, když uzavřel den na 2507,41 bodu s nepatrným ziskem 0,04 bodu. Všechny hlavní indexy akciového trhu si za celý měsíc připsaly přes tři procenta; Nasdaq uzavřel říjen vyšší o 5,9 procenta.

Hrubý domácí produkt Spojených států se ve třetím čtvrtletí zvýšil o dvě procenta. Za jiných okolností by akcie šly kvůli slabému růstu dolů, ale nyní se trh upnul k očekávání, že centrální banka přijde příští týden s dalším měnovým stimulem růstu. Fed své dvoudenní jednání uzavře ve středu.

V příštím týdnu se voliči vydají do volebních místností. Obchodníci sázejí na to, že Republikáni převezmou kontrolu přinejmenším nad Sněmovnou reprezentantů, a vládě tak omezí možnosti. Jedním z důvodů, proč podniky nechtějí nabírat nové lidi, jsou podle analytiků nejisté otázky kolem daní a návrhy změn regulace zdravotní péče a finančního sektoru, které firmám zvýší náklady.

Kurz dolaru uzavřel den pod vlivem zprávy o HDP smíšeně a vzdal se většiny zisku, který si připsal od čtvrtečního závěru dne. Dolar klesl na 80,49 JPY z 81,07 JPY a kurz eura oslabil na 1,3897 USD ze čtvrtečních 1,3926 USD, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK