Maďarský rozpočet na příští rok navrhuje deficit 2,94 pct HDP

30.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 30. října (ČTK) - Návrh maďarského rozpočtu na příští rok počítá s deficitem 2,94 procenta hrubého domácího produktu. Uvedl to dnes maďarský ministr hospodářství György Matolcsy. Ekonomika Maďarska podle návrhu v příštím roce vzroste o tři procenta.

Vláda strany pravého středu Fidesz chce podpořit ekonomický růst nezvyklou směsí politických rozhodnutí, které jdou proti úsporným krokům, o něž usiluje zbytek Evropy. Kabinet například tento měsíc oznámil výrazné snížení daně z příjmů, a to podnikům i obyvatelstvu.

Zároveň se vláda zavázala snížit rozpočtový schodek pod tři procenta hrubého domácího produktu, jak to požaduje Brusel. Ministerstvo proto uvádí, že rozpočet v příštím roce dá prostor k nadechnutí podnikovému sektoru, zatímco veřejný sektor se zeštíhlí. Z jeho 690.000 lidí se má stav snížit o 25.000 až 30.000 pozic.

Matolcsy na dnešní tiskové konferenci také uvedl, že se přebytek primárního rozpočtu zvýší na 0,8 až 0,9 procenta z 0,3 procenta za letošní rok. Tento ukazatel nezahrnuje náklady na obsluhu dluhu.

"Desetiprocentní korporátní daň je velmi důležitou injekcí kyslíku," dodal ministr. Podotkl také, že systém rovné daně osobních příjmů má výrazný podpůrný vliv na růst a práci. Vláda snížila podnikovou daň na deset z 19 procent a zavede od příštího roku jednotnou daň 16 procent z příjmů s velkými daňovými úlevami pro rodiny, napsala agentura Reuters.

Letošní limit 3,8 procenta HDP zemi odsouhlasily Mezinárodní měnový fond a EU v roce 2008 při schvalování finanční pomoci v krizi. Premiér nové vlády Viktor Orbán v létě odmítl kritiku MMF vůči dočasné bankovní dani a vyhlásil, že další úvěry od fondu země nepotřebuje. Roztržka s mezinárodními věřiteli znervóznila finanční trhy, které nyní pozorně sledují, jak si vláda povede ve snižování deficitu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK