ČNB podle analytiků ve čtvrtek úrokové sazby nezmění

31.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. října (ČTK) - Bankovní rada České národní banky na svém zasedání ve čtvrtek 4. listopadu úrokové sazby podle analytiků oslovených ČTK nezmění. Růst sazeb očekávají většinou ekonomové až od druhého čtvrtletí příštího roku s postupným nárůstem inflace.

Naposledy centrální bankéři snížili úrokové sazby na počátku května. Na posledním měnovém zasedání 23. září bankovní rada ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,75 procenta. Centrální banka ve čtvrtek zveřejní rovněž novou prognózu ekonomického vývoje.

"Nastavení měnové politiky se v listopadu nezmění, nicméně nová makroprognóza by měla celkově akcentovat proinflační rizika výrazněji, než tomu bylo v srpnu," uvedl analytik Generali PPF Asset Management Radomír Jáč. Každopádně podle něj platí, že pro jakékoliv rozhodování ČNB budou v následujících měsících klíčovými faktory jednak situace ve světové ekonomice, a dále vývoj kurzu české koruny.

"Domníváme se, že klíčová úroková sazba ČNB je na svém dně a zůstane na úrovni 0,75 procenta během zbytku letošního roku. Obecně stále platí, že pro centrální bankéře je současná úroveň sazeb dlouhodobě neudržitelná, nicméně prozatím je nastavení sazeb v pořádku," uvedl analytik Komerční Banky Jiří Škop.

I podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška ČNB s největší pravděpodobností ponechá v listopadu své sazby beze změny. Zároveň podle něj zlepší svůj výhled na HDP pro letošní rok a pravděpodobně i pro 2011. To nedávno naznačil i guvernér ČNB Miroslav Singer. Nyní odhaduje ČNB růst ekonomiky v letošním roce na 1,6 procenta a v příštím roce na 1,8 procenta.

Analytici rovněž upozorňují, že kvůli růstu cen potravin a regulovaných cen centrální banka zřejmě zvýší i výhled inflace. "Celkově budou změny makroekonomického výhledu směřovat k potřebě zahájit cyklus zpřísňování měnové politiky dříve než v dosud ČNB uvažovaném druhém pololetí 2011," uvedl Sobíšek s tím, že zvýšení sazeb očekává nejdříve ve druhé čtvrtletí 2011.

Růst sazeb již v prvním čtvrtletí příštího roku pak nevylučuje analytik ČSOB Petr Dufek. "Inflace si i v roce 2011 zachová svůj nákladový charakter. Slabá poptávka rozhodně inflaci v ČR nevytvoří. Proto není nutné s úrokovými sazbami nikam pospíchat. Přesto nelze vyloučit, že se pro navýšení sazeb ČNB rozhodne už v prvním čtvrtletí příštího roku," uvedl. Ve čtvrtek očekává, že centrální bankéři sazby nezmění.

Aleš Sosnovský vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK