Růst prodeje mobilních telefonů ve 3. čtvrtletí mírně zpomalil

31.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 31. října (ČTK) - Celosvětový růst prodeje mobilních telefonů ve třetím čtvrtletí podle agentury Strategy Analytics mírně zpomalil na 13 procent, výrazný boom naopak pokračuje na trhu s takzvanými chytrými telefony. Za celý rok u nich očekává agentura IDC nárůst o výrazných 55 procent.

Růst celého trhu se zpomalil kvůli obavám z oslabení světového hospodářského růstu a kvůli nedostatku komponentů. V prvním pololetí meziroční růst celého trhu dosáhl 16 procent. Na čtvrté čtvrtletí pak analytici SA odhadují zpomalení na deset procent.

Letos trh s mobily, který představuje nejvyšší prodané objemy v elektronickém průmyslu, roste. Oživuje se tak po loňském poklesu, kdy hospodářská recese přiměla spotřebitele ve světě šetřit a neutrácet za nejnovější modely elektroniky.

"Nedostatek komponentů a přetrvávající ekonomická nejistota omezily mírně objemy," uvedl analytik Neil Mawston. Podle něj se konkurenční bitva na trhu s chytrými mobily vyostří, což koncem roku zvýší dodávky na trh.

Někteří výrobci ale podle Mawstona budou mít kvůli nedostatku komponentů potíže zajistit si v prodeji plánované objemy. Například Nokia a Sony Ericsson oznámily, že jim komponenty snížily prodej ve čtvrtletí pod očekávaná čísla. Analytik CCS Insight Geoff Blaber uvádí, že je to dědictví hospodářského poklesu.

Prodej chytrých mobilů s operačním systémem pokračoval v růstu a telefonů iPhone od Apple se prodalo o 91 procent více než loni ve třetím čtvrtletí. Apple se tak stala čtyřkou ve světovém prodeji; od roku 2009 přitom vytváří nejvyšší zisk v odvětví.

"Vstup Apple do první pětky podtrhuje rostoucí význam chytrých telefonů v rámci celého trhu," uvádí analytik IDC Kevin Restivo.

Sony Ericsson a Motorola těží z přesunu zaměření k chytrým mobilům, ale jejich celkové objemy nadále klesají, protože prodávají menší počty levnějších modelů.

Mezi třemi největšími na trhu zvyšoval Samsung Electronics, světová dvojka, tržní podíl jako jediný. Proti tomu LG Electronics a světová jednička Nokia o podíl přicházely. Nokia roky dominovala trhu s levnými mobily s více než 50 procenty v tomto segmentu. Analytici ale upozorňují, že na finskou firmu zde tlačí čínští rivalové jako ZTE, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK