Ostravské hutě se dohodly na obnovení dodávek železa

31.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 31. října (ČTK) - Ostravské hutní firmy ArcelorMittal a Evraz Vítkovice Steel (EVS) se dohodly na obnovení dodávek surového železa. ČTK to dnes potvrdil jeden ze zástupců hutí. Podrobnosti chtějí firmy zveřejnit na pondělní tiskové konferenci. Evraz kvůli sporu o ceně přestal odebírat od ArcelorMittal surové železo na začátku července a odstavil kvůli tomu ocelárnu s 320 zaměstnanci. Výroba v ocelárně by se měla díky obnovení dodávek znovu rozjet.

Firmy nemohly najít společnou řeč čtyři měsíce. Zástupci EVS, který patří do ruské ocelářské skupiny Evraz Group, poukazovali, že dodávané železo od ArcelorMittal je předražené. Ten to odmítal s tím, že jeho cena odpovídá cenám na trzích.

Od 1. října zůstávaly dvě třetiny zaměstnanců ocelárny třetí největší tuzemské huti Evraz doma a pobíraly 80 procent mzdy. Její uzavření firma každý měsíc prodlužovala, protože se s ArcelorMittal na dodávkách železa neustále nemohla dohodnout. Zaměstnanci ocelárny by se měli díky obnovení odběru železa vrátit do práce.

Největší tuzemské hutní firmě ArcelorMittal působil výpadek dodávek pro Evraz také problémy. Je to pro ni klíčový zákazník, který odebíral největší množství železa. Problémy měli i někteří dodavatelé Evrazu, kteří ocelárně poskytovali externí služby.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK