Irák zatím nebude dodávat Evropě plyn trasou Nabucco

31.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Abú Zabí 31. října (ČTK) - Pro Irák je prioritou uspokojit svoje vlastní potřeby zemního plynu, a nebude proto šest až sedm let dodávat Evropě plyn plynovodem Nabucco. Uvedl to dnes náměstek iráckého ministra ropného průmyslu na konferenci o energetice v Abú Zabí.

Projekt Nabucco má snížit závislost Evropy na energiích z Ruska díky dodávkám nového plynu z nalezišť v Kaspické oblasti a na Blízkém východě. Předpokládá se, že bude stát zhruba 10,5 miliardy dolarů.

Konsorcium kolem projektu tvoří rakouský koncern OMV, rumunský Transgaz, bulharský Bulgargaz, turecký Botas a německá RWE. Jeho zástupci jsou přesvědčeni, že se zdroje pro trasu podaří najít a že konečné investiční rozhodnutí padne před koncem roku. První plyn s největší pravděpodobností nebude irácký a přiteče potrubím v posledním čtvrtletí roku 2014.

Irák má stále nedostatek elektřiny pro svou potřebu. Sedm let po invazi vedené Spojenými státy dodává státní síť energii jen několik hodin denně a výpadky elektřiny patří mezi hlavní stížnosti veřejnosti, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK