Pololetní zisk aerolinek Ryanair stoupl, firma zlepšila výhled

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 1. listopadu (ČTK) - Čistý zisk největších evropských nízkonákladových aerolinek Ryanair v prvním finančním pololetí stoupl o 17 procent na 452 milionů eur (zhruba 11 miliard Kč). Oznámila to dnes firma. Současně zlepšila svůj celoroční výhled.

Zisk překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 441 milionů eur. Tržby irské společnosti v pololetí končícím v září stouply o 23 procent.

Firma nyní předpokládá, že za celý finanční rok vykáže čistý zisk 380 až 400 milionů eur. V předchozí prognóze přitom počítala s celoročním ziskem 350 až 375 milionů eur. Aerolinky rovněž snížily odhad nákladů na vracení peněz za letenky na lety zrušené v důsledku popelu z islandské sopky na 32 milionů eur z původně předpokládaných 50 milionů eur.

Společnost Ryanair využila hospodářskou krizi k rozšíření svých aktivit v Evropě na úkor konkurentů s vyššími náklady. "Nadále zvyšujeme tržní podíl v Evropě," uvedl generální ředitel podniku Michael O'Leary. "Očekáváme, že tento trend bude pokračovat," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK