ČNB podle analytiků ve čtvrtek úrokové sazby nezmění

01.11.2010 | , Limerik
ÚČTY A SPOŘENÍ


Růst sazeb očekávají většinou ekonomové až od druhého čtvrtletí příštího roku s postupným nárůstem inflace.

Bankovní rada České národní banky na svém zasedání ve čtvrtek 4. listopadu úrokové sazby podle analytiků oslovených ČTK nezmění. Růst sazeb očekávají většinou ekonomové až od druhého čtvrtletí příštího roku s postupným nárůstem inflace.

Naposledy centrální bankéři snížili úrokové sazby na počátku května. Na posledním měnovém zasedání 23. září bankovní rada ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,75 procenta. Centrální banka ve čtvrtek zveřejní rovněž novou prognózu ekonomického vývoje.

"Domníváme se, že klíčová úroková sazba ČNB je na svém dně a zůstane na úrovni 0,75 procenta během zbytku letošního roku. Obecně stále platí, že pro centrální bankéře je současná úroveň sazeb dlouhodobě neudržitelná, nicméně prozatím je nastavení sazeb v pořádku," uvedl analytik Komerční Banky Jiří Škop.

I podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška ČNB s největší pravděpodobností ponechá v listopadu své sazby beze změny. Zároveň podle něj zlepší svůj výhled na HDP pro letošní rok a pravděpodobně i pro 2011. To nedávno naznačil i guvernér ČNB Miroslav Singer. Nyní odhaduje ČNB růst ekonomiky v letošním roce na 1,6 procenta a v příštím roce na 1,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ