Aktivita v čínském průmyslu v říjnu prudce vzrostla

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 1. listopadu (ČTK) - Aktivita v čínském zpracovatelském sektoru v říjnu výrazně vzrostla, nejvíce se zvyšovala výroba a objem nových zakázek. Index nákupních manažerů, který aktivitu sleduje, se tak vyšplhal na 54,7 bodu, zatímco v září byl na 53,8 bodu. Oznámila to dnes Čínská federace logistiky a nákupu (CFLP). Data ale zároveň potvrdila, že v druhé největší ekonomice světa roste tlak na zvýšení cenové hladiny.

Pokud je zmíněný index nad 50 body, znamená to růst aktivity. Kdyby klesl pod 50 bodů, signalizovalo by to pokles. Ekonomové v anketě agentury Reuters očekávali, že aktivita v čínském průmyslu v říjnu poleví. V průměru předpovídali, že index klesne na 52,9 bodu. S růstem až na 54,7 bodu nepočítal ani jeden analytik.

CFLP je státní institucí, aktivitu v čínském průmyslu ale sleduje i soukromý sektor. Spolu s údajem CFLP vychází také průzkum, který provádí nadnárodní finanční společnost HSBC. Podle jejího měření se index aktivity v čínském průmyslu v říjnu zvýšil na 54,8 ze zářijových 52,9 bodu. Oba dva indexy mají poskytnout první náznaky, jak se bude čínská ekonomika vyvíjet v nejbližší době.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK