Markit: Podmínky v českém průmyslu se v říjnu mírně zhoršily

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Podmínky v tuzemském výrobním sektoru se podle Indexu nákupních manažerů (PMI) v říjnu mírně zhoršily. Index klesl v říjnu na 57,2 bodu ze zářijových 58 bodů. Oznámila to dnes společnost Markit Economics, která údaje zpracovala pro banku HSBC. Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby na skladě, se drží nad 50 body od loňského listopadu. Předtím byl 16 měsíců za sebou pod touto hranicí.

Nové zakázky v říjnu podle průzkumu nadále celkově výrazně rostly. Nové exportní zakázky se ovšem zvyšovaly prozatím nejpomalejším tempem za rok 2010, což přispělo k oslabení růstu celkového objemu nových zakázek na nejnižší úroveň za osm měsíců. Z posledního průzkumu vyplynulo, že zpomalení na klíčových exportních trzích v eurozóně a nedávné posílení koruny omezilo v říjnu růst českého výrobního sektoru.

Zaměstnanost rostla podle Markit Economics v říjnu nejrychlejším tempem za tři a půl roku. Zaměstnanost tak vystoupala zpátky na úroveň těsně před krizí.

"V říjnu se výrobě v České republice dařilo, rostla po dvanáctý měsíc za sebou, a to tempem vysoko nad historickým průměrem. Oproti září ovšem růst v souladu s trendy v celém regionu lehce oslabil a projevilo se na něm lehké zpomalení jak ve výrobě, tak v nových zakázkách," uvedl Kubilay Ozturk z firmy HSBC. Celkový obraz zůstává podle něj ovšem optimistický.

Výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je založen na údajích získaných z měsíčních dotazníků od nákupních manažerů zhruba 250 průmyslových podniků.

Markit je společnost, která poskytuje finanční informační služby. Má přes 1400 zaměstnanců. Jejich služeb využívá více než 1500 finančních institucí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK