Zkrachovalý PA Export bude prodán ve veřejném výběrovém řízení

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Společnost PA Export, která dříve nesla název Škodaexport a od loňského listopadu je v konkurzu, bude prodána ve veřejném výběrovém řízení. Hodnotu PA Exportu znalci vyčíslili na bezmála 360 milionů korun. Výběrové řízení, jehož jediným kritériem bude výše nabídnuté ceny, organizuje společnosti Naxos. PA Export se dostal do problémů hlavně kvůli zakázkám na stavbu dvou elektráren v Pákistánu. Insolvenční řízení bylo s PA Exportem na návrh firmy Siemens Engineering zahájeno loni v létě.

Člen představenstva společnosti Naxos Libor Nevšímal dnes ČTK sdělil, že první kolo výběrového řízení na prodej PA Exportu bude zahájeno tento týden. Součástí prodeje jsou podle něj například tři budovy v Opletalově ulici v centru Prahy včetně pozemků či pohledávky v nominální výši přes dvě miliardy korun.

"Prodej bude realizován takzvanou jedinou smlouvou dle insolvenčního zákona s tou výhodou pro nabyvatele, že převezme čistý podnik bez dřívějších závazků s fungujícím provozem, včetně dokončovaných zahraničních projektů v oboru energetiky, zejména v Turecku a v Bangladéši, a se třemi desítkami kvalifikovaných zaměstnanců," uvedl Nevšímal.

Hodnota pohledávek vůči PA Exportu, které byly přihlášeny v rámci insolvenčního řízení, činí zhruba tři miliardy korun. Mezi největší věřitele PA Exportu patří Exportní garanční a pojišťovací společnost EGAP, která převzala pohledávky České exportní banky, a několik komerčních bank.

Firmu Škodaexport předloni od státu koupila za 210 milionů korun společnost ČKD Group a přejmenovala ji na PA Export. Nový majitel chtěl ale akvizici státu vrátit, protože prý byl v kupní smlouvě uveden v omyl. ČKD Group následně od privatizační smlouvy jednostranně odstoupila. Požadavek na vrácení této společnosti státu ministerstvo financí odmítlo a na platnosti smlouvy i nadále trvá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK