Koruna dopoledne posílila k oběma hlavním světovým měnám

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Česká měna dopoledne proti pátečnímu závěru vlivem optimistické nálady ve světě posílila k dolaru a nepatrně také proti euru. Vůči americkému dolaru si připsala 11 haléřů a kolem 10:45 se obchodovala na hladině 17,60 koruny za dolar, k euru získala čtyři haléře na 24,61 koruny za euro, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Koruna se v úvodu týdne příliš nevzdalovala z pátečních úrovní a obchodovala se vůči euru v blízkosti 24,60 Kč/EUR, popsal analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Dnešní zveřejnění indexu nákupních manažerů (PMI) podle Vlka také tentokrát zůstalo u české měny "bez odezvy". Podmínky v tuzemském výrobním sektoru se podle PMI zveřejněného společností Markit Economics mírně zhoršily, index klesl v říjnu na 57,2 bodu ze zářijových 58 bodů.

"Ve zbytku regionu je dnešní den sváteční a zdejší měny nebudou pro korunu inspirací. V západní Evropě sledujeme růst akciových trhů, který může české měně mírné zisky přinést, dokud se do hry nevloží americká data," dodal Vlk.

Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance odhadl, že optimistická nálada ve světě by dnes měla "posílit celou střední Evropu". "I z technického pohledu má koruna více prostoru k posílení než k oslabení," uvedl analytik. Kurzové pohyby české měny však podle něj nebudou výrazné, pro dnešek předpovídá stagnaci až mírné posílení koruny k euru.

Pikora předpokládá, že během týdne bude koruna k euru nejprve mírně posilovat, a později oslabovat. O tom, zda skončí silnější, nebo slabší, podle analytika rozhodne americká centrální banka (Fed). Trhy totiž podle Pikory stále více očekávají, že Fed se tento týden rozhodne k masivnímu vykupování státních dluhopisů. Analytik odhaduje, že rozhodnutí americké centrální banky korunu "maličko oslabí".

K dolaru podle něj bude dnes koruna stagnovat až mírně posilovat, během týdne pak stagnovat.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK