IEA: Oživení globální ekonomiky je křehčí, než se zdálo

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 1. listopadu (ČTK) - Oživení globální ekonomiky je křehčí, než se zdálo, zatímco zásoby ropy zůstávají nadprůměrné. Řekl to dnes výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Nobuo Tanaka. Varoval také, že v důsledku všeobecného očekávání dalšího kvantitativního uvolňování měnové politiky ve Spojených státech by se na trhu komodit mohla vytvořit typická bublina.

"Hospodářské oživení je trochu křehčí, než si všichni mysleli," řekl šéf IEA v rozhovoru s agenturou Reuters na konferenci International Energy Week v Singapuru. "Stále je zde určitá nejistota kolem oživení v Evropě, zatímco v Číně mají obavy z inflace a zpřísňují měnovou politiku," podotkl Tanaka. IEA působí jako poradní orgán Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), do níž patří i Česká republika.

"Zásoby (ropy) v zemích OECD jsou opravdu velmi vysoké. Vysoké i z historického hlediska a tato situace přetrvá i po značnou část příštího roku," řekl Tanaka. Jeho funkční období končí příští rok na podzim a o funkci šéfa agentury stojí například bývalý český premiér Mirek Topolánek. Tanaka už ale dal najevo, že má zájem o znovuzvolení.

Tanaka řekl, že trh s ropou je v současné době velmi dobře zásoben. O to větší starosti agentuře dělá rychlý růst cen. "Rychlý růst cen bude mít negativní dopady na hospodářské oživení. A to nám dělá starosti. Pokud bude hospodářský růst opravdu silný a stabilní, pak se cen ropy obávat nemusíme," dodal.

Americká centrální banka (Fed) už víckrát naznačila, že pokud to bude nutné, poskytne ekonomice další pomoc. Ekonomové se domnívají, že zmíněnou pomoc by Fed mohl nabídnout už na nejbližším zasedání svého měnového výboru, které se bude konat toto úterý a středu. Nová fáze kvantitativního uvolňování měnové politiky, která se obecně zkracuje QE2, by pravděpodobně opět spočívala v odkupu vybraných aktiv.

Odhadovat dopady QE2 je podle šéfa IEA sice obtížné, nadhodnocení aktiv na trhu komodit je ale podle něj reálné. "Pokud zde bude nadměrná likvidita, peníze budou proudit do komodit, včetně ropy. Tyto parametry je třeba sledovat velmi pozorně," řekl.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK