Evraz Vítkovice Steel spustí ocelárnu na plný výkon v prosinci

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 1. listopadu (ČTK) - Evraz Vítkovice Steel spustí svou ocelárnu na plný výkon od začátku prosince. Produkci chce obnovit 20. listopadu. Kvůli sporu o ceně s ArcelorMittal Ostrava ocelárna nevyráběla od července, nyní se obě firmy dohodly. Zaměstnanci ocelárny se vrátí do práce ještě tento týden. Musejí zařízení technicky připravit na obnovení provozu. V ocelárně pracuje 320 lidí. Na tiskové konferenci v Ostravě to dnes řekl generální ředitel Evraz Vítkovice Steel Zbyněk Kvapík.

"Podnikáme veškeré kroky, abychom obnovili provoz ocelárny kolem 20. listopadu. Od prosince ji pak chceme rozjet na plnou kapacitu," uvedl Kvapík. Obě společnosti uzavřely dohodu o dodávkách železa do konce příštího roku. Evraz se zavázal, že od ArcelorMittal odebere příští rok 550.000 až 600.000 tun železa.

Evraz přerušil výrobu v ocelárně na začátku července, protože považoval cenu železa od ArcelorMittal za vysokou. Ten to odmítal s tím, že jeho cena odpovídá cenám na trzích.

ArcelorMittal Ostrava je podle generálního ředitele Augustina Kochuparampila připravena dodávat železo Evrazu, jakmile to bude potřebovat. Největší tuzemské hutní firmě ArcelorMittal působil výpadek dodávek pro Evraz také problémy. Je to pro ni klíčový zákazník, který odebíral největší množství železa, zhruba třetinu.

Kvůli odstavení ocelárny zůstávala třetina jejích zaměstnanců doma a pobírala 80 procent mzdy. Další třetina prováděla v ocelárně údržbářské práce a poslední třetina vypomáhala v jiných provozech. Nyní všichni zaměstnanci začnou pracovat na obnovení provozu ocelárny.

rkj mol

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK