KB podle odhadů zvýšila čistý zisk za tři čtvrtletí o 14 procent

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Komerční banka vykázala za tři čtvrtletí letošního roku podle odhadů analytiků oslovených ČTK čistý zisk zhruba 9,6 miliardy korun. V meziročním srovnání to znamená nárůst zisku o zhruba 14 procent. Komerční banka oznámí výsledky ve středu 3. listopadu. Její akcie se obchodují na pražské burze.

Čistý zisk banky v samotném 3. čtvrtletí podle analytiků bude činit zhruba 3,15 miliardy Kč, když za stejné období loňského roku to bylo 2,68 miliardy korun.

"Komerční banka ve druhém kvartále pozitivně překvapila a my nevidíme žádný důvod, proč by nemohla ani ve třetím čtvrtletí pokračovat ve velmi dobrých letošních hospodářských výsledcích," uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. K růstu zisku podle něj výrazně přispěje pokles čisté tvorby opravných položek k úvěrům.

"Opravné položky očekáváme na úrovni 798 milionů korun, o 35,6 procenta meziročně níže. Situace v oblasti nesplácených úvěrů by se měla postupně zlepšovat jak u velkých korporátních klientů, tak v retailovém segmentu," uvedl analytik Atlantik FT Milan Lávička.

Čistý úrokový výnos by se měl podle analytiků za devět měsíců letošního roku mírně zvýšit na 16 miliard korun. Příjmy z poplatků a provizí banka podle odhadů banka zvýšila o zhruba dvě procenta na 5,9 miliardy korun. Provozní náklady banka prý snížila o čtyři procenta na 9,5 miliardy korun.

Komerční banka patří k největším bankovním skupinám v tuzemsku. Loni vykázala konsolidovaný čistý zisk 11 miliard korun, což bylo ve srovnání s rokem 2008 o 16,4 procenta méně. Hlavním majitelem Komerční banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK