Krajský soud potvrdil pokutu půl milionu Sdružení pohřebnictví

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 1. listopadu (ČTK) - Krajský soud v Brně potvrdil pokutu půl milionu korun Sdružení pohřebnictví v ČR, kterou mu loni uložil antimonopoloní úřad. Podle něj sdružení ovlivňovalo ceny za služby pohřebních ústavů. Soud nyní dospěl ke stejnému závěru jako Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to dnes řekl soudce Krajského soudu v Brně David Raus.

"Některé dokumenty vydané Sdružením pohřebnictví v ČR jsou zakázaným rozhodnutím sdružení soutěžitelů, a tedy jednou z forem kartelové dohody," uvedl Raus.

Antimonopolní pravidla, která narušila hospodářskou soutěž, byla obsažena v několika dokumentech vydávaných sdružením. Šlo například o takzvaný Kodex cti a metodické materiály o tom, jak postupovat při kopání hrobů či při určení výše cen nájmu hrobových míst a služeb s nájmem souvisejících.

Tyto interní materiály obsahovaly podle Rause pravidla, která motivovala členy tohoto sdružení nepožadovat za své služby ceny nižší, než jsou obvyklé. Zakazovala také podávat informace srovnávající ceny mezi podnikateli v oboru pohřebnictví a obsahovala návod na stanovení cen za některé služby v oboru pohřebnictví.

Rozsudek soudu není pravomocný a lze proti němu podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Sankce není první, kterou ÚOHS v minulosti v oblasti pohřebnictví uložil. V roce 2005 vyměřil pokutu 900.000 korun společnosti A.S.A. TS Prostějov, která odmítala poskytovat služby v prostějovské obřadní síni podnikateli Pavlu Makovému. Tím podle ÚOHS zneužila svého dominantního postavení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK