Úřady práce na Hradecku nabídnou možnosti vzdělávání dospělých

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 1. listopadu (ČTK) - Úřady práce v okresních městech v Královéhradeckém kraji budou v týdnu od 8. listopadu prezentovat možnosti dalšího vzdělávání dospělých. Zájemci si budou moci například vyzkoušet ukázkové hodiny vzdělávacích kurzů. Úřady práce předpokládají, že projektu Týden vzdělávání dospělých by se mohly v kraji zúčastnit stovky lidí. Účast na všech akcích je zdarma. ČTK to dnes řekl ředitel hradeckého úřadu práce Martin Horák.

"Význam celoživotního vzdělávání je podceňován. Akcí chceme veřejnost motivovat ke vzdělávání, které zvyšuje možnosti budoucího uplatnění na trhu práce," řekl Horák. Pokud lidé nejsou akutně ohroženi ztrátou místa, potřebu vzdělávání podle něj zatím nijak neřeší. Přiznal, že předchozí čtyři ročníky Týdne vzdělávání dospělých se setkaly s poměrně malým zájmem veřejnosti.

Školy a další vzdělávací instituce při akci představí svou nabídku. Předvedou například ukázku výuky v jazykových kurzech, kurzech práce s počítačem či různých rekvalifikačních kurzech. Školy se budou prezentovat při dnech otevřených dveří. Zájemce čekají i semináře o pracovním právu, finanční gramotnosti či možnostech práce v zemích Evropské unie.

Většina akcí se bude konat odpoledne, aby je lidé stihli po své pracovní době. Podrobný program lze nalézt na webových stránkách úřadů práce a hradeckého kraje.

V ČR se podle mezinárodního výzkumu dále vzdělává pouze 6,8 procenta obyvatel v produktivním věku. Česko je tak pod průměrem EU. Podle plánů ministerstva školství by se do roku 2020 mělo vzdělávat 15 procent dospělých Čechů.

Královéhradecký kraj trvale vykazuje podprůměrnou míru nezaměstnanosti. Na konci září míra nezaměstnanosti v kraji činila 7,1 procenta a mezi kraji byla čtvrtá nejnižší. Republikový průměr byl 8,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK