Deficit veřejných financí podle MF letos klesne na 5,1 pct. HDP

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Ministerstvo financí očekává, že deficit veřejných financí v letošním roce dosáhne 5,1 procenta hrubého domácího produktu. Cílem vlády pro letošek přitom bylo 5,3 procenta. Vyplývá to z dnes zveřejněného Fiskálního výhledu ministerstva financí. Pro přijetí eura je nezbytné dodržet tříprocentní hranici. Loni deficit stoupl na 5,8 procenta HDP z předloňských 2,72 procenta.

Zlepšení letošního výsledku je podle MF dosaženo díky získaným prémiím z vydaných dluhopisů, což se v obdobném rozsahu nebude v příštích letech opakovat. "Protože se nejedná o udržitelný strukturální vliv, nepočítáme, z opatrnostních důvodů, s rozvazováním doposud zavázaných výdajů na tento rok," uvádí materiál MF.

Deficit veřejných financí, podle oficiální terminologie deficit vládních institucí nebo deficit vládního sektoru, by v roce 2011 podle plánů MF měl klesnout na 4,6 procenta HDP, v roce 2012 na 3,5 procenta a v roce 2013 na 2,9 procenta. Kolem roku 2016 by chtěla mít vláda veřejné finance vyrovnané.

Vláda kvůli rostoucímu zadlužení a problémům s veřejnými financemi již přistoupila k řadě úsporných kroků. Rozpočet na příští rok počítá například se změnami v daních, snížením příspěvků na stavební spoření i se snížením výdajů většiny ministerstev. Méně peněz půjde i na sociální dávky.

Deficit veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů (Pozemkový fond, Podpůrný a garanční lesnický a rolnický fond, Vinařský fond a další), Správy železniční dopravní cesty, transformační instituce Prisko, PPP Centra, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

Maastrichtská kritéria:

Inflace - ČR loni plnila

- odchylka od průměru tří členských zemí s nejnižší inflací maximálně 1,5 procenta (ČR loni vykázala 0,9 procenta; referenční hodnota 1,8 procenta)

Veřejné finance - ČR loni neplnila; letos zřejmě také ne

- schodek veřejných financí maximálně tři procenta hrubého domácího produktu (ČR měla loni 5,8 procenta; letos bude podle plánů ministerstva financí 5,1 procenta HDP)

Zadluženost - ČR plní

- zadluženost země nesmí přesáhnout 60 procent HDP, i když je možné, aby stát s vyšší mírou zadluženosti přijal euro za předpokladu, že se jeho zadluženost trvale snižuje. (Loni byl dluh Česka na 35,31 procenta HDP)

Měnový kurz - ČR zatím nevstoupila do systému ERM II

- udržování kurzu měny ve stanoveném pásmu alespoň dva roky

Úrokové sazby - ČR nemá problémy

- průměrná dlouhodobá nominální úroková sazba nesmí překročit o více než dva procentní body průměr úrokových sazeb tří členských zemí, které mají nejnižší inflaci (ČR měla 4,9 procenta; referenční hodnota byla 6,3 procenta)

Zdroj: www.zavedenieura.cz,MF

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK