Lesy ČR do září znásobily zisk na 2,42 miliardy korun

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 1. listopadu (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) vykázal za leden až září hrubý zisk 2,42 miliardy korun. Za stejné období loni měl podnik hrubý zisk 280 milionů korun. Dosavadní průběžný zisk je zatím nejvyšší v historii podniku. ČTK o tom dnes informoval mluvčí LČR Zbyněk Boublík. LČR patří polovina lesů v zemi.

Podobně jako při zveřejnění průběžných zisků v minulých měsících firma dnes růst zisku zdůvodnila loni přijatým restrukturalizačním programem, úsporami a růstem cen dříví. "Předpokládáme, že v nastaveném trendu budeme pokračovat," uvedl generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora.

Podnik také zopakoval, že růstu zisku dosáhl přesto, že musí odstraňovat následky letošních povodní a větrných kalamit.

Za loňský rok Lesy ČR dosáhly hrubého zisku 783,9 milionu korun, předloni to bylo necelých 707 milionů korun.

Nyní LČR vyhodnocují jednoroční tendry na práce a prodej dřeva ve státních lesích v roce 2011. Do soutěží o kontrakty na 108 územních jednotkách se přihlásilo 67 lesnických firem. Hodnota soutěžených prací je asi 2,6 miliardy korun.

Hlavním kritériem pro výběr vítězů má být nabídnutá cena. Vítězné firmy budou v lesích dělat těžbu a pěstební práce. Pokácené a změřené kmeny firmy od podniku za vysoutěženou cenu koupí a dál je budou zpracovávat a prodávat. Minimálně pětinu objemu vytěžené dřevní hmoty budou muset nabídnout na tuzemský veřejný trh se dřevem.

Nyní se ve státních lesích hospodaří podle systému tendrů na roky 2008 až 2010, jejichž platnost vyprší v závěru letošního roku. Těžařské firmy podle něj prodávají polovinu vytěženého dřeva, druhou polovinu dřeva prodávají Lesy ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK