Fuksa:Lesy ČR napřesrok mohou utržit za dřevo o 70 pct více

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) by příští rok mohl utržit za dřevo 7,67 miliardy korun, což je o 70 procent víc než letos. Řekl to dnes novinářům ministr zemědělství Ivan Fuksa s tím, že jde o odhad po odečtení nákladů na pěstební činnost a těžbu. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi.

Do tendrů na lesní práce a prodej dřeva pro rok 2011, jehož výsledků dosud nejsou známy, se přihlásilo 67 subjektů. Hodnota prací je 2,45 miliardy korun. Hlavním kritériem je nabídnutá cena, společnosti soutěží o kontrakty na 108 územních jednotkách. Firmy mohly podat nabídky na libovolný počet jednotek.

Jednoroční tendr je jakýmsi nouzovým řešením a má zabránit přerušení lesních prací po 1. lednu 2011. Původní obří desetiletý tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesníci a výhrady k němu měl i antimonopolní úřad, Lesy ČR zrušily v polovině letošního května.

I nynější jednoroční tendr vyvolal kritiku ze strany ekologů a menších dřevozpracujících firem. LČR slíbily, že letos aktualizují střednědobou i dlouhodobou koncepci těžby tak, aby bylo možné včas připravit a vyhlásit novou zakázku na lesní práce s účinností od 1. ledna 2012.

Nyní se ve státních lesích hospodaří podle systému tendrů na roky 2008 až 2010, jejichž platnost vyprší v závěru letošního roku. Těžařské firmy podle něj prodávají polovinu vytěženého dřeva, druhou polovinu dřeva prodávají Lesy ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK