Příjmy Američanů v září poprvé za 14 měsíců klesly

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 1. listopadu (ČTK) - Výdaje amerických spotřebitelů v září rostly pomaleji, než se čekalo, protože příjmy poprvé za 14 měsíců klesly a inflace zůstává mírná. Dnešní zpráva ministerstva obchodu posílila očekávání, že centrální banka USA (Fed) učiní další opatření na podporu ekonomiky.

Výdaje spotřebitelů v září stouply o 0,2 procenta, a růst tak zpomalil ze srpnových a červencových 0,5 procenta. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zvýšení výdajů o 0,4 procenta. Výdaje spotřebitelů se na celkové ekonomické aktivitě podílejí zhruba 70 procenty.

Příjmy spotřebitelů pak v září klesly o 0,1 procenta. V předchozím měsíci naopak o 0,4 procenta rostly. Spotřebitelské příjmy naposledy klesly v červenci 2009, a to o 0,3 procenta.

S růstem výdajů se snížila míra osobních úspor na 5,3 procenta příjmu po zdanění. Ocitla se tak nejníže od srpna 2009. Navzdory poklesu je však míra úspor stále vysoko nad úrovní z roku 2007, kdy činila v průměru 2,1 procenta. V prosinci 2007 začala v USA recese.

Slabý růst příjmů a pokles výdajů potvrzují, že americká ekonomika zůstává křehká. Spotřebitele trápí vysoká nezaměstnanost, nejsou proto příliš ochotni utrácet.

Páteční zpráva ukázala, že americká ekonomika v období červenec až září vzrostla o dvě procenta, růst tak mírně zrychlil z 1,7 procenta v předchozím čtvrtletí. Velká část ekonomů se domnívá, že růst ve čtvrtém čtvrtletí se ve srovnání s předchozím čtvrtletím změní jen velmi mírně.

Růst ve třetím čtvrtletí podpořily právě výdaje spotřebitelů. Ty stouply o 4,1 procenta, což byl nejvyšší růst od konce roku 2006, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK