Růst amerického průmyslu byl v říjnu nejvyšší za pět měsíců

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. listopadu (ČTK) - Růst amerického zpracovatelského průmyslu se minulý měsíc nečekaně zrychlil. Index průmyslové aktivity sestavovaný na základě anket u nákupních manažerů průmyslových firem se dostal nejvýše za posledních pět měsíců, sdělil dnes Institut řízení dodávek (ISM).

Index ISM vzrostl na 56,9 bodu ze zářijové úrovně 54,4 bodu. Analytici podle ankety agentury Reuters čekali naopak pokles na 54 bodů. Index je nad úrovní 50 bodů, která vyznačuje hranici mezi poklesem a růstem aktivity, již 15 měsíců, to znamená, že aktivita v americkém průmyslovém sektoru roste nepřetržitě od loňského srpna.

Dnešní údaje naznačují, že slabé oživení největší ekonomiky světa z recese, která skončila už více než před rokem, by se mohlo urychlit. Zpracovatelský průmysl loni nejvíce přispěl k vymanění ekonomiky z propadu, v posledních měsících však jeho tempo slábne. Další dnešní dílčí údaje ukázaly, že stavební výdaje v USA v září nečekaně vzrostly.

Podle analytiků však nejnovější statistiky už zřejmě nijak výrazněji neovlivní americkou centrální banku (Fed) v jejím rozhodnutí podpořit ekonomiku další měnovou stimulací. Fed o podobě této podpory rozhodne ve středu po dvoudenním zasedání. "Jedno číslo objem QE neovlivní, výše aktivity v průmyslu je však důležitý indikátor," řekl David Kupersmith z firmy Third Wave Global Investors. Zkratka QE označuje kvantitativní uvolňování čili dodávání nových peněz do ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK