Ekonom: Vítězem tendrů Lesů ČR jsou České dřevařské závody

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 1. listopadu (ČTK) - Vítězem tendrů státního podniku Lesy české republiky (LČR) na lesnické práce pro rok 2011 se stala pražská firma České dřevařské závody. Získala třetinu z celkem 108 územních jednotek. Na druhém místě skončila společnost LST Trhanov. Uvedl to dnes server týdeníku Ekonom s tím, že výsledky vyplývají z jeho informací získaných z více neoficiálních zdrojů. Hodnota soutěžených prací je asi 2,6 miliardy korun.

Vítězství Českých dřevařských závodů Ekonom označil za překvapivé. Za společností podle serveru stojí trio podnikatelů Tomáš Hrubec, Karel Charvát a Vladimír Kricner. Firma podala nejvýhodnější cenovou nabídku u 35 ze 108 jednotek, přičemž u jedné jednotky údajně uspěla i firma Lesy Pelhřimov, kterou České dřevařské závody ovládají.

Zda budou České dřevařské závody s Lesy ČR podepisovat smlouvy v naznačeném počtu, je podle serveru velmi nejisté. "Mnozí pozorovatelé upozorňují, že se vítězná firma doposud pěstebním a těžebním činnostem nevěnovala. Není také zcela zřejmé, jaké reference předložila," uvedl Ekonom. Nelze proto údajně ani vyloučit, že v některých jednotkách z tendrů nakonec odstoupí či bude vyřazena a zakázky získají firmy na dalších místech.

Na druhém místě v tendrech skončila západočeská lesnická firma LST Trhanov, k jejímuž vlastnictví se v polovině října přihlásil někdejší šéf průmyslové skupiny Chemapol Václav Junek a v níž se podle informací týdeníku Ekonom angažuje i vlivný český zbrojař Richard Háva. LST vyhrála dílčí tendry ve 28 územních jednotkách.

Třetí v pořadí podle zdrojů týdeníku skončila firma Less & Forest s 16 jednotkami, kterou ovládá podnikatel Jan Mičánek. Holding Less byl až doposud největší subdodavatelskou firmou LČR. Čtvrtá skončila Jihozápadní dřevařská s osmi jednotkami. Výměry jednotlivých jednotek se ale výrazně liší. Nejmenší mají jen 700 hektarů, největší 20.000 hektarů.

Pokud by se nic nezměnilo, zmíněné čtyři firmy ovládnou práce v lesích v příštím roce z plných čtyř pětin. Nejde jenom o pěstební a těžební činnost v jednotlivých regionech republiky, ale i o prodej dřeva, který je nedílnou součástí státní zakázky, připomněl Ekonom.

Doposud pro Lesy ČR pracovalo zhruba 60 firem. O zakázky se jich nyní ucházelo 67, přičemž pouze 19 v některém ze 108 dílčích tendrů uspělo. "Nic ale zdaleka není definitivní. Teď má zadavatel prověřovat úplnost jednotlivých nabídek, přijde na řadu proces dotazování a některé nabídky mohou být vyloučeny i kvůli dumpingu," upozornil Ekonom.

Mluvčí LČR Zbyněk Boublík ČTK při otevírání obálek s nabídkami minulou středu řekl, že vítězové na jednotlivých částech zakázky by měli být známi do konce listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK