Stát by měl podle Nečase více propagovat české potraviny

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Stát by měl více propagovat potraviny od tuzemských producentů tak, jak to dělají jiné vyspělé země. Na tiskové konferenci ministerstva zemědělství to dnes řekl premiér Petr Nečas. Výrobci dlouhodobě upozorňují na rostoucí dovozy potravin, jejichž kvalita je často nízká a označení původu nejasné.

"Není žádný důvod, proč by Česká republika neměla velmi vehementně a velmi zřetelně podporovat domácí výrobky," uvedl Nečas. Stát by se podle něj neměl bát podporovat produkty od místních výrobců, tak jak to činí ve všech vyspělých "potravinářských zemích".

Ministr zemědělství Ivan Fuksa v poslední době opakovaně uvedl, že by tuzemští potravináři například mohli označovat své výrobky státní vlajkou, tento záměr dnes premiér podpořil. Fuksa chce také například zmírněním byrokracie usnadnit přímý prodej čerstvých produktů od farmářů přímo ze dvora. Zájem o tuto formou prodeje v poslední době výrazně roste.

Spotřebitel má podle Nečase právo vědět, kdo a z jakých surovin potravinu vyrobil, a také na základě těchto informací se rozhodnout, který produkt si vybere. Tuzemští potravináři a zemědělci upozorňují, že označování potravin v tuzemsku bývá často netransparentní. Na produktech bývá například uvedeno "Vyrobeno v EU" a není možné zjistit, v jaké konkrétní zemi a jakou firmou. Legislativa navíc umožňuje označovat jako potravinu vyrobenou v České republice i výrobek, který byl dovezen a v Česku pouze zabalen.

Podpořit prodej potravin od malých a středních domácích výrobců má například nová značka Regionální potravina, kterou letos při prvním ročníku oceňování získalo 71 výroků z celkem 943 přihlášených produktů. Stát dal na projekt v letošním roce 50 milionů korun, minimálně stejnou částkou jej hodlá podpořit i v příštím roce.

Již od roku 2003 je udělována kvalitním českým potravinářským a zemědělským výrobkům značka Klasa. Podle průzkumů mají výrobky s označením Klasa až o třetinu vyšší odbyt. Podle některých kritiků ovšem označení svou masovostí v uplynulých letech postupně ztratilo svůj původní účel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK