Akcie v USA dopoledne rostly díky zpracovatelskému průmyslu

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. listopadu (ČTK) - Akcie amerických společností se dopoledne v New Yorku zvýšily díky tomu, že se růst zpracovatelského průmyslu zrychlil v USA i v Číně. Pro trh byly vzpruhou i blížící se volby do Kongresu a zasedání americké centrální banky, které se uskuteční tento týden. Předpokládá se, že centrální banka oznámí nový program na podporu ekonomiky.

Klíčový index Dow Jones stoupl v poledne newyorského času o polovinu procenta na 11.172,6 bodu. Index Nasdaq Composite se podle stránek Yahoo! Finance zvýšil na 2510,8 bodu se ziskem přes 0,1 procenta.

Index průmyslové aktivity sestavovaný na základě anket u nákupních manažerů průmyslových firem se dostal nejvýše za posledních pět měsíců. Ukazatel vzrostl na 56,9 bodu ze zářijové úrovně 54,4 bodu. Analytici podle ankety Thomson Reuters čekali naopak pokles na 54 bodů.

Zpracovatelský průmysl nyní patří mezi nejsoudržnější segmenty americké ekonomiky na její cestě z recese, když se hospodářský růst USA v posledních měsících zpomalil. Po zveřejnění zprávy proto posílily akcie koncernů Caterpillar, United Technologies a General Electric, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK