Americké akcie před volbami a Fedem zůstaly beze změny

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. listopadu (ČTK) - Americké akciové trhy dnes zůstaly bez větších změn, protože před úterními volbami do Kongresu a středečním rozhodnutím centrální banky (Fed) o další stimulaci ekonomiky se investoři nechtěli pouštět do nových sázek. Akcie průmyslových a energetických firem však získaly podporu díky zprávám o růstu průmyslové aktivity v USA a Číně.

Nejsledovanější ukazatel newyorské burzy Dow Jonesův index uzavřel dnešek nepatrným růstem v rozsahu 0,05 procenta na hodnotě 11.124,39 bodu. Index mimoburzovního trhu Nasdaq naopak ztratil 0,1 procenta a skončil na 2504,84 bodu.

Index průmyslové aktivity ISM v říjnu nečekaně vzrostl a dostal se nejvýše za posledních pět měsíců. Díky zprávě rostly akcie průmyslových koncernů jako Caterpillar, United Technologies a General Electric a hlavní indexy získávaly v první polovině obchodování až jedno procento.

Dnešní údaje byly "velmi silné", řekl agentuře Reuters David Kupersmith z firmy Third Wave Global Investors. "Trh se však bude tento týden zaměřovat na volby a Fed, takže jejich dopad nebyl tak výrazný, jaký by byl jindy," dodal.

Od úterních voleb se čeká porážka dosud dominujících demokratů, kteří by měli ztratit většinu ve Sněmovně reprezentantů. To by mohlo zmařit další legislativní program vlády Baracka Obamy. Díky vyhlídkám na smetení dalších plánů posílení vládní regulace rostly zejména akcie energetického sektoru.

Fed by měl ve středu oznámit nové kolo rozsáhlých nákupů vládních dluhopisů, které zvýší nabídku peněz v ekonomice a přispěje ke snížení tržních úrokových sazeb. Zčásti díky tomu od začátku září americké akcie vzrostly o více než 12 procent. Obě události mohou určit směřování trhu pro zbytek roku i v roce příštím, takže investoři raději vyčkávali

Kurz dolaru dnes smazal počáteční ztráty a dostal se z blízkosti 15letého minima vůči jenu. Americkou měnu podpořila nečekaně příznivá zpráva o růstu aktivity ve zpracovatelském sektoru.

Dolar k jenu ke konci newyorského obchodování posílil o 0,4 procenta na 80,70 JPY. Euro proti dolaru kleslo o 0,5 procenta na 1,3880 USD, třebaže na začátku dne vystoupilo až na 1,4012 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK