Sněmovna dnes zřejmě začne znovu projednávat úsporné zákony

02.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. listopadu (ČTK) - Sněmovna dnes zřejmě bude znovu projednávat čtveřici zákonů, kterými chce vláda ušetřit na výdajích státu v příštím roce desítky miliard korun. Kabinetu se minulý týden nepovedlo prosadit tyto úsporné novely na první pokus ve zrychleném režimu, proto požádal sněmovnu o schválení ve stavu legislativní nouze. Opozice se bude snažit vládní návrhy změnit, na úpravy ale nemá ve sněmovně dostatečnou sílu.

S přijetím zákonů počítá vláda ve svém návrhu rozpočtu na příští rok, jehož základní parametry už poslanci schválili. Rozpočet počítá se schodkem ve výši 135 miliard korun.

Takzvané úsporné zákony mají mimo jiné snížit slevu na dani o stokorunu kvůli krytí škod po povodních nebo zdanit a snížit státní podpory stavebního spoření. Počítají také se snížením státního příspěvku politickým stranám. Přes 23 miliard korun by měl státní pokladně přinést soubor úspor v sociální oblasti, například zrušení sociálního příplatku nebo zachování sazby pojistného na sociální zabezpečení na 25 procentech.

Návrhy dnes dopoledne posoudí sněmovní výbory, odpoledne by je poslanci mohli začít projednávat. Ke konečnému schvalování se sejdou možná až v pátek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK