Prodej Toyoty v Číně v říjnu poprvé za rok a půl klesl

02.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. listopadu (ČTK) - Prodej největší světové automobilky Toyota Motor v Číně se v říjnu snížil o šest procent na 61.600 vozů. Zaznamenal tak první meziroční pokles za rok a půl. Oznámila to dnes firma. Poptávku podle japonského podnikatelského listu Nikkei zasáhly kromě klesající popularity vozů Toyota zhoršující se vztahy mezi Japonskem a Čínou.

Pokles prodeje Toyoty v Číně přichází v době, kdy konkurenční automobilky zrychlují svou expanzi na čínském trhu. Automobilky se snaží rozšiřováním aktivit v Číně kompenzovat pokles poptávky na rozvinutých trzích. Čína v loňském roce díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa.

Čínské sdružení automobilových výrobců (CAAM) minulý měsíc předpovědělo, že prodej automobilů v Číně by se v letošním roce mohl zvýšit o čtvrtinu na 17 milionů vozů z loňských 13,64 milionu. Tempo růstu by podle této prognózy zpomalilo z loňských 46 procent.

Toyota si svou vedoucí pozici na trhu vybudovala nabídkou bezpečných a spolehlivých automobilů za rozumnou cenu. Na její pověst výrobce kvalitních vozů však mají negativní dopad rozsáhlá svolávání automobilů k opravě.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK