Japonské akcie beze změn, dolar před schůzkou Fedu zpevňuje

02.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. listopadu (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes měnily jen mírně, jeden z hlavních indexů je ale nejníže od loňského dubna. Trhu brání v růstu přetrvávající růst kurzu japonské měny, i když před nadcházející schůzkou měnového výboru americké centrální banky (Fed) se zvyšuje i kurz dolaru.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 5,26 bodu a den uzavřel vyšší o 0,06 procenta na 9159,98 bodu. Během dne ale spadl až pod 9124 bodů a ocitl se nejníže od září. Širší index Topix pokračoval v poklesu, odepsal 0,02 procenta na 803,12 bodu a je nejslabší od dubna 2009.

Japonským akciím nadále škodí silný růst jenu, který komplikuje situaci většině exportérů. Dolů tak zamířily hlavně automobilky, které většinu produkce vyvážejí. Oslabovaly ale rovněž akcie finančních společností, což negativně působí na důvěru. Tento sektor je i za poklesem širšího indexu Topix.

Na devizových trzích zůstává hlavním tématem schůzka měnového výboru Fedu. Začíná dnes a pokračovat bude ve středu, kdy bude zveřejněn i závěr z jednání. Investory především zajímá, zda Fed oznámí kroky k zahájení nové fáze takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, na kterou trhy čekají.

Fed už dal několikrát najevo, že v případě nutnosti přijde ekonomice znovu na pomoc. Statistická data z poslední doby sice dávají nejednoznačný obraz vývoje ekonomiky, obecně ale svědčí o tom, že dynamika růstu klesá. Většina analytiků proto očekává, že Fed oznámí další kolo pomoci. Ta by podle odhadů mohla být v objemu alespoň půl bilionu dolarů (asi 8,8 bilionu Kč) a patrně by spočívala v dalších odkupech dluhopisů americké vlády.

"Pokud bude Fed nakupovat za méně než 500 miliard dolarů, bude o dolar v nejbližší době větší zájem. Já se ale domnívám, že dolar zůstane pod tlakem kvůli očekávání, že Fed nákupy nakonec posílí," řekl podle agentury Reuters makléř z jedné americké banky.

Dolar k jenu zpevnil o 0,3 procenta na 80,71 JPY, nicméně i tak zůstává v blízkosti rekordního minima 79,75 JPY, na němž byl v roce 1995. Euro vůči dolaru zůstalo bez větších změn na 1,3890 USD, k jenu si připsalo 0,3 procenta na 112,10 JPY.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK