Německý řetězec Metro zvýšil zisk o 27 procent a zlepšil odhady

02.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Düsseldorf/Frankfurt 2. listopadu (ČTK) - Německá společnost Metro zvýšila ve třetím čtvrtletí zisk před úroky a daní (EBIT) meziročně o 27 procent na 445 milionů eur (asi 10,9 miliardy Kč). Tržby se zvýšily o 4,5 procenta na 16,3 miliardy eur (asi 399,8 miliardy Kč). Firma v České republice vlastní velkoobchody Makro.

"Registrujeme výrazný nárůst obchodní aktivity ve všech regionech," řekl šéf Metra Eckhard Cordes. Za růstem je podle něj především oživení ve východní Evropě. Čtvrtletní výsledek překonal odhady analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru čekali, že firma vykáže zisk EBIT 414 milionů eur.

Metro je čtvrtým největším maloobchodním řetězcem na světě. Ve třetím čtvrtletí se firmě podařilo vrátit se k meziročnímu růstu tržeb v obchodech, které jsou otevřené alespoň jeden rok. A to ve všech firemních divizích. Díky těmto výsledkům řetězec mohl zlepšit výhled hospodaření za zbytek roku.

Metro provozuje obchody typu cash & carry, což jsou samoobslužné obchodní plochy. Firma prodává širokou škálu zboží, prodává elektroniku i provozuje supermarkety a obchodní domy. V letošním roce management očekává bez mimořádných položek zisk EBIT 2,3 miliardy eur (asi 56,4 miliardy Kč), dosud počítal se ziskem 2,2 miliardy eur.

Ve střední a východní Evropě firma působí od roku 1993, v České republice je zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry ČR provozuje 13 velkoobchodních center a podle tržeb patří mezi největší obchodní řetězce v zemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK