ČEKIA: Vlastníkům loni opět nejvíc vydělaly ČEZ a Telefónica

02.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. listopadu (ČTK) - Největší výdělek svému vlastníkovi loni v tuzemsku opět přinesla energetická společnost ČEZ. Obhájila tak prvenství v žebříčku firem podle tvorby ekonomického zisku (EVA), který sestavuje Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA). Na dalších místech se stejně jako před rokem umístily Telefónica O2 Czech Republic a T-Mobile.

Majoritním vlastníkem ČEZ je stát, který vlastní zhruba 70 procent akcií firmy. Za loňský rok stát inkasoval z rekordního zisku 51,9 miliardy Kč dividendu téměř 20 miliard korun. Letos předpokládá ČEZ zisk kolem 47 miliard Kč.

Telefóniku O2 ovládá španělská Telefónica se zhruba 70procentním podílem akcií. T-Mobile je majoritně vlastněn Deutsche Telekomem, který drží přibližně 60 procent akcií společnosti.

Žebříček agentury ČEKIA vyjadřuje ekonomickou přidanou hodnotu společností z hlediska samotného podniku, ale také akcionářů a věřitelů. Podle organizátorů je ukazatelem postavení firmy na trhu a její schopnosti generovat zisk. Do hodnocení za rok 2009 bylo zařazeno téměř 36.000 tuzemských společností, což je o 20 procent více než v roce 2008.

ČEKIA poskytuje databáze firem a ekonomických informací. Orientuje se především na získávání hospodářských informací o českých podnicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK