Dohoda summitu EU výrazně zdražila financování státního dluhu

02.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 2. listopadu (zpravodaj ČTK) - Obavy, že dohoda summitu EU z minulého týdne by mohla na trzích spustit paniku kvůli případnému bankrotu předlužených států, se začínají naplňovat. Kompromis, který počítá s náhradou za záchranný fond eurozóny, jehož platnost vyprší v roce 2013, na trzích prudce zvedl výnosy u státních dluhopisů. Pro řadu zemí se tak financování státního dluhu výrazně prodražilo.

Podle internetového serveru Eurointelligence se výnosy z desetiletých irských dluhopisů posunuly až k hranici pěti procent a řecké až k hranici devíti procent. V uplynulých týdnech úroky z dluhopisů přitom klesaly a financování dluhu pro země zlevňovalo.

Investoři mají podle ekonomů strach z toho, že záchranný fond eurozóny, kde se nachází zhruba 11 bilionů korun, nahradí mechanismus řízeného bankrotu, který navrhuje Německo. Případných bankrotů by se měli zúčastnit i investoři, kteří by museli odepsat část investic do dluhopisů problémové země. "Investoři to chápou tak, že německý návrh dramaticky zvyšuje pravděpodobnost bankrotu v eurozóně," uvádí Eurointelligence.

Dohodu lídrů členských států EU kritizuje i Evropská centrální banka, konkrétně člen rady ECB Lorenzo Bini Smaghi. Podle něj je sice velmi jednoduché debatovat o řízeném bankrotu, ale daleko těžší je jej uvést v činnost. "V rozvinutých ekonomikách by restrukturalizace veřejného dluhu zahrnovala daleko větší počet finančních aktiv a závazků. Je velmi snadné vidět, že v tomto procesu může být jen těžko něco řízeného," dodal.

Podle Eurointelligence premiéři a prezidenti EU pokračují v podceňování složitosti měnové unie. Trh údajně není schopen možnost bankrotu vstřebat. Je navíc velmi těžké si představit, že pro německý návrh budou hlasovat předlužené země jako Řecko, Irsko či Portugalsko. "V konečném důsledku by řízený bankrot zvedl jen výnosy z jejich dluhopisů. To je stejné, jako kdyby krocani hlasovali pro Vánoce," uvedl server.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK