Komerční banka nedá odhad nákladů rizika u firem

03.11.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Komerční banka <BKOMsp.PR> neposkytne výhled nákladů rizika v korporátních segmentu kvůli nejistotě u limitovaného počtu úvěrů pro velké...

...firemní klienty, uvedl ve středu člen představenstva odpovědný za řízení rizik Didier Colin.

Třetí největší česká banka zaznamenala ve třetím kvartále nárůst nákladů rizika k úvěrům pro velké firmy, přičemž většinou šlo o dodatkové opravné položky ke dříve klasifikovaným úvěrům.

"Předpovídat příští vývoj - pozitivní, nebo negativní - u tohoto limitovaného počtu klasifikovaných úvěrových expozic je složité a to vysvětluje, proč neposkytujeme přesný výhled pro tento segment do konce roku 2010," uvedl Colin v e-mailové odpovědi na dotazy Reuters.

Colin dodal, že v segmentu malých a středních firem se trend opravných položek otočil a jejich celkový objem klesá.

Také v oblasti drobného bankovnictví se oprávky stabilizovaly a náklady rizika by se měly blížit spíše dolní hranici předpovídaného intervalu 80 až 100 bazických bodů.

"V tuto chvíli nebude Komerční banka revidovat předchozí výhled pro celý rok, který předpokládal celkové náklady rizika v rozmezí 50 až 60 bazických bodů," dodal Colin.

Komerční banka dříve ve středu oznámila 30procentní nárůst čistého zisku za třetí kvartál, a překonala tak všechny odhady analytiků, když tvorba rezerv a opravných položek klesla meziročně téměř na polovinu. [ID:nDOL327217]

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK