Poradna: Jaká jsou pravidla pro předání výpovědi

05.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Výpověď není příjemná věc pro zaměstnance ani zaměstnavatele. Jakými pravidly se ale řídí samotné předání výpovědi?


Předání výpovědi ze strany zaměstnavatele

Otázka: Svou pracovnici jsem již několikrát ústně upozorňoval, že pokud se nezlepší finanční situace podniku, budu ji muset propustit, protože jí jako zaměstnance již dál finančně neutáhnu. 1.11. jsem jí předal výpověď k 31.10.2010 s odstupným (předal jsem ji v pondělí, protože 31.10. byla neděle). Odmítla ji podepsat. Jak mohu dál postupovat? V době, kdy měla mít neschopenku s vycházkami, jsem ji i se svědky viděl na nákupech. Nevím, jak tuto problematiku chápe právo, ale mě se tahání těžkých polic v nábytku nezdá zrovna jako vycházka. Mohl bych jí za tento přestupek vyhodit na hodinu?

Odpověď:

Zákoník práce umožňuje zaměstnavateli v § 52 písm. c) dát zaměstnanci výpověď z důvodu rozhodnutí zaměstnavatele o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách. Tento výpovědní důvod se nepochybně vztahuje právě na váš případ. Výpověď musí být písemná a doručena druhému účastníku. Pro platné doručení stačí předat výpověď zaměstnankyni na pracovišti před svědky, není nutné aby tato něco podepisovala. Výpověď je jednostranný právní úkon, proto podpis a tím i souhlas druhé strany není třeba a z logiky věci je vlastně nesmyslný, neboť pokud by druhá strana se skončením pracovního poměru souhlasila, došlo by ke skončení pracovního poměru dohodou. Pokud jde o datování, není rozhodné, datum v textu výpovědi, ke kterému výpověď podáváte, ale kdy ji doručíte, protože výpovědní lhůta začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi. Pokud byste tedy doručil výpověď 1.11. 2010, výpovědní doba by začala běžet až 1.12. 2010.

K Vaší druhé otázce zákoník práce upravuje důvody, pro které je možné okamžitě skončit pracovní poměr v § 55, avšak žádný z těchto důvodů se nedá vztáhnout na situaci, kdy zaměstnankyně porušuje léčebný režim. To ovšem neznamená, že jí za toto jednání nehrozí žádný postih, avšak nikoli spočívající ve výpovědi. Zaměstnavatel je oprávněn provádět kontrolu dodržování léčebného režimu dočasně práce neschopného pojištěnce v prvních 14 dnech pracovní neschopnosti. Po této lhůtě je nutné podat podnět na provedení kontroly u příslušného orgánu. V případě porušení léčebného režimu může být zaměstnankyni kráceno nebo odňato nemocenské, popř. uložena pokuta.


Ptejte se také v naší právní poradně.


Předání výpovědi ze strany zaměstnance

Otázka: Dala jsem u zaměstnavatele výpověď, jelikož se firma stává neseriózní, jde do krachu a jednání k zaměstnancům je více než prapodivné, nechci proto už déle u firmy zůstat. Z tohoto důvodu jsem doručila zaměstnavateli (jednateli a zároveň řediteli v jedné osobě) výpověď danou zaměstnancem. Výpovědní doba je sjednaná na 2měsíční dobu. Mnou podanou výpověď mi jednatel podepsal a vrátil zpět. Ale nyní po měsíci (kdy už mi běží výpovědní lhůta) se mi dostal náhodně do ruky výpis z obchodního rejstříku mého zaměstnavatele, kde je uvedeno, že firma má 2 jednatele a mají jednat společně. Výpověd mám tedy podepsanou jen jedním z jednatelů. Bojím se jim o tom říci, jelikož se mne snaží od začátku za každou cenu donutit, abych výpověď stáhla a tuším, že na mne něco chystají, a proto se obávám, aby mi k poslednímu dni neodpověděli, že je tím výpověd neplatná a musím u firmy zůstat.

Odpověď: Podle soudní praxe postačuje, když zaměstnanec podá výpověď některému z vedoucích zaměstnanců zaměstnavatele. Z textu Vašeho dotazu vyplývá, že jednatel, který převzal výpověď byl zároveň Vaším nadřízeným. Výpověď je navíc jednostranným právním úkonem, případný podpis druhé strany pouze stvrzuje to, že výpověď došla do dispozice druhé strany. Předáním výpovědi jednomu z jednatelů společnosti nepochybně výpověď do dispozice Vašeho zaměstnavatele došla. Výpověď byla tedy podaná platně a Váš pracovní poměr skončí uplynutím výpovědní doby.


Ptejte se také v naší právní poradně.


Výplata mzdy zaměstnanci, který dostal výpověď

Otázka: Předali jsme zaměstnanci 30.9. výpověď pro nadbytečnost s tím, že dostane 3měsíční odstupné. 1.10. už nepřišel do práce a nechodí stále. 1.) mohu mu dát okamžité zrušení pracovního poměru podle § 55 odst. 1a ihned nebo musím ještě nějak upozornit dopisem? Problém je v tom, že má bydliště na magistrátě, takže nevím, jak to bude s doručením. 2.) má naše nářadí a předpokládám, že se tu už neukáže. Mohu mu neposlat peníze na účet, ale nechat u nás na pokladně a až si přijde pro výplatu, tak se s ním finančně vyřídit?

Odpověď:

Posuzování důvodu, pro který je možné okamžitě zrušit pracovní poměr zaměstnance, je záležitost velice individuální. Absence zaměstnance v práci by měla být dlouhodobého rázu, aby se splnila podmínka porušení povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem. Pokud by tuto otázku posuzoval soud, bral by do úvahy celkové okolnosti případu, pracovní morálku zaměstnance, případné předchozí prohřešky proti pracovní kázni atd. Nelze závazně říci, kdy již, resp. po kolika dnech absence přesně lze již okamžitě zrušit pracovní poměr. Každopádně doporučujeme předtím kontakt s dotyčným zaměstnancem.

Co se týče toho, že má zaměstnanec stále Vaše nářadí a vy mu dlužíte mzdu, ze soudní judikatury vyplývá názor, že pokud zákoník práce jako takový nezná institut započtení pohledávek, nelze jednostranným úkonem takto zaměstnanci nevyplatit část mzdy, i kdybyste měli za zaměstnancem jakékoli pohledávky. V těchto směrech je náš zákoník práce obecně nakloněn na stranu zaměstnanců. Mzdu jste tak povinni vyplatit v následujícím měsíci po tom, kdy zaměstnanci na ni vznikl nárok, ovšem zákoník práce hovoří jasně, že „mzda nebo plat se vyplácí v pracovní době a na pracovišti, nebyla-li dohodnuta jiná doba a jiné místo výplaty“, takže jestliže jste se nedohodli jinak a zaměstnanec se do práce již nedostaví, těžko mu mzdu můžete vyplatit.


Autor pracuje pro společnost Gürlich & co.

Autor článku

Richard Gürlich

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT