Bezděk: Financování důchodů z mezd dusí celou ekonomiku

08.11.2010 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Česko se zoufale snaží financovat své důchodové závazky výhradně daní ze mzdy, resp. pojistným. Tato situace není dále udržitelná, uvedl Vladimír Bezděk pro Finance.cz.

Vladimír BezděkS Vladimírem Bezděkem, vedoucím Bezděkovy komise, následné Janotovy komise* a aktuálně šéfem Generali Slovensko, jsme si povídali o důchodové reformě, budoucí roli penzijních fondů či demografickém vývoji.

* Bezděkova komise pracovala v letech 2004-2005 na podkladech pro důchodovou reformu; Janotova komise pokračovala v roce 2010.

Přemýšlel jsem o tom, jak začít náš rozhovor a nakonec se zeptám takto: Jaký je váš momentální pocit z pravděpodobnosti provedení důchodové reformy? Resp. jaké jsou šance, že bude důchodová reforma provedena tak, aby nešlo jenom o dočasné řešení?
Domnívám se, že nyní máme největší šanci za posledních 10 let, provést důchodovou reformu. Tento názor jsem zastával i před květnovými parlamentními volbami.

Neudržitelnost důchodového systému už kritizujete řadu let: upozorňujete na stárnutí české populace a hrozbu růstu deficitů. Že se obé naplňuje, je evidentní: Důchodový systém generoval ke konci srpna 20 mld. deficit, počet lidí v produktivním věku klesá. Jak se za posledních 5 let změnily vyhlídky na kolaps českého důchodového systému?
Kolaps důchodového systému žádná vláda – bez ohledu na její politické zabarvení – nepřipustí. Platí ovšem, že „time is money“, tedy odklad reforem situaci dále zhoršuje.

Je pravda, že za 30 let bude mít každý „svého důchodce“?
Kolem roku 2050 se bude poměr počtu osob starších 60 let vůči počtu pracujících této úrovni blížit.

Co tedy navrhujete?
Reformu důchodového systému směrem k vyšší diverzifikaci, zajištění fiskální udržitelnosti a zmírnění hrozícího mezigeneračního břemene.

Jak by to v praxi fungovalo? Znamenalo by to vyšší zátěž pro naše peněženky?
V červnu v rámci poradní expertní skupiny vlády ČR jsme většinově doporučili sérii parametrických úprav průběžného důchodového systému spolu s vytvořením 3% povinného důchodového spoření. Tato příspěvková sazba by se odklonila ze sazby, která dnes teče do průběžného systému.

Na VIII. Mezinárodním fóru Zlaté koruny jste upozornil na důležitost přesunutí daňové zátěže na nepřímé daně...
ČR se zoufale snaží financovat své důchodové závazky výhradně daní ze mzdy, resp. pojistným. Tato situace není dále udržitelná. Vysoká pojistná sazba na financování závazků již nestačí, ale spolehlivě dusí trh práce a tudíž celou ekonomiku.

Jakou roli budou v reformě hrát penzijní fondy?
Pokud se reformují optikou návrhu zákona z roku 2009, tak mohou být jedni ze správců aktiv v povinném spořicím pilíři.

Dá se říci, že by byl nový systém spravedlivější? Často slýcháme argumenty, že ten současný není. 80 % OSVČ přispívá jen nutné minimum a ve stáří čerpají důchod, na který zaměstnanec platil více. Nebo je zmiňována i nespravedlnost vůči matkám s dětmi, které vychovávají nové plátce.
Mám rád bonmot ministra Kalouska, který říká, že spravedlnost nechává v rukou boha… Pravda je ta, že po reformě by celý povinný důchodový systém měl být – oproti dnešnímu stavu – o něco více zásluhovější. Jedním dechem je však nezbytné podotknout, že i nadále bude obsahovat vysokou míru sociální ochrany pro potřebné.

Pokud by byly realizovány vaše návrhy, jakou zátěž by to znamenalo do dalších let pro státní rozpočet?
Oproti situaci, kdy necháme důchodový systém dlouhodobě ve stavu, v jakém je dnes, přinese reforma výrazné snížení deficitu důchodového účtu a po roce 2050 dokonce stabilizaci jeho salda v mírně kladných hodnotách.

Dá se inspirovat důchodovými systémy v Evropě? Jak jsou na tom systémy států EU? Jsou udržitelné, nebo je potřeba udělat reformy i jinde než v Česku?
Finanční udržitelnost důchodových systémů je problém v celém vyspělém světě, EU nevyjímaje. Při reformě se samozřejmě jednotlivé země vzájemně inspirují, ale na druhé straně je třeba si uvědomit, že kvadraturu kruhu vynalézt nelze, ani v důchodové reformě. Všichni se tak pohybují v trojúhelníku zvýšení daní, snížení důchodů (např. nižší tempo valorizace, přísnější invalidní penze) anebo vyššího věku pro odchod do důchodu.

Existuje vlastně nějaký obecný recept na úspěšnou důchodovou reformu?
Nestrkat jako pštros před problémem hlavu do písku a začít pracovat na jeho řešení včas.

Děkuji za rozhovor,
Tomáš Skolek, Finance.cz 

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY