Makro: Předběžný prodej domů USA v září překvapivě zpomalil

08.11.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Zářiový ukazatel podepsaných ale dosud neuzavřených smluv na nákup rodinných domů po dvou měsících růstu nečekaně oslabil o 1,8% na 80,9 bodů, uvedla...

...statistika americké asociace realitních kanceláří (NAR). Většinový konsenzus předpokládal růst PHSI o 3,0%. Ve stejném období vloni indikátor dosahoval 107,8 bodů, což znamenalo změnu -24,9%.

Hodnota 100 znamená aktivitu podepsaných smluv v lednu 2004. PHSI je klíčový indikátor budoucí aktivity bytového trhu a odráží zhruba 20% transakcí prodejů existujících domů v USA. NAR očekává v příštím roce postupné zlepšení trhu poté, co banky vyřeší problémy ohledně exekucí a dojde ke stabilizaci na trhu práce. Ekonomika by mohla v příštích dvou letech generovat 1,5 milionů pracovních míst a nezaměstnanost klesnou na 8,0%. Návrat na úroveň před krizí projektuje na rok 2015.

Nezájem o koupi rodinného domu byl v září patrný ve všech oblastech USA. K 30.září definitivně skončilo prodloužené období, do kdy bylo možné podávat žádostí o slevu na dani. Vláda stimulovala trh bydlení do listopadu loňského roku a následovalo prodloužení do konce pololetí 2010. Nyní je tu další velký problém amerického bytového trhu a tím jsou nezákonné exekuce bank.

NAR přesto předpokládá postupné oživení poptávky v USA. Pro rok 2011 předpokládá 5,1 milionů prodaných existujících domů z hladiny 4,8 milionů v letošním roce. Počet zahájených novostaveb by mohl v roce 2011 růst z 598 na 716 tisíc jednotek.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE